Website Jacques Bazen
Kotor/Cattaro

Menu

Bezoek aan Kotor, 11 augustus 2009


Kotor is een stadje in een baai, een soort van fjord, aan de Adriatische zee. Kotor is niet erg groot, het stadje met naastgelegen suburbane gebieden erbij, heeft slechts een kleine 25.000 inwoners. Maar, desalniettemin is Kotor een bezoek meer dan waard, het is een van de mooiste kleine steden die ik in Europa gezien heb, vooral ook het uitzicht op de baai is bijzonder mooi, vanaf de flanken van de Lovcen berg.
Kotor was al een stadje in de Romeinse tijd, het heette toen Ascrivium en was ook toen al een handelsnederzetting. Die functie heeft de stad lange tijd gehouden. In de Middeleeuwen hoorde Kotor bij de Republiek VenetiŽ. En eerlijk gezegd is dat nog goed te zien in de oude stad. De architectuur is overduidelijk Italiaans. Na de VenetiŽrs kwamen de Oostenrijkers, de Habsburgers gebruikten de beschutte haven in de baai van Kotor als marinebasis. Kotor was zo'n beetje het meest zuidelijke punt van Oostenrijk, en vanwege de ligging aan zee strategisch zeer interessant. Na 1918 ging Kotor over naar JoegoslaviŽ, en sinds de onafhankelijkheid van Montenegro in 2006, hoort de stad nu bij dit land.
Ik kan nog veel meer schrijven over Kotor, maar bekijk liever de plaatjes en bezoek gewoon de stad en de prachtige baai van Kotor. Het is een eind rijden vanaf Nederland, maar je hebt in ieder geval wel wat.

De baai van Kotor

Slingerend bergwegje de Lovcen berg op

Uitzicht op de haven en oude stad van Kotor

Nogmaals de baai van Kotor

In de baai van Kotor liggen twee eilandjes

Het eilandje St.Joris

en het eilandje "Onze Lieve Vrouwe van de rotsen"

Vissers zijn bezig hun vangst uit te zoeken in de haven van Kotor

Suburbaan Kotor

Verdedigingswerken van Kotor

Stadspoort

Stadspoort in Kotor

Toegangspad tot de oude burcht

Uitzicht op de oude burcht

De oude burcht

Rooms Katholieke St. Tryphonius kathedraal

Servisch Orthodoxe kerk

Klokkentoren

Zeepoort van Kotor met plein bij de haven

Plein bij de haven

Zonsondergang bij de baai van Kotor