Website Jacques Bazen
Podgorica

Menu

Bezoek aan Podgorica, augustus 2009


Podgorica is de hoofdstad van Montenegro, en is tevens de grootste stad van het nog jonge land. Montenegro werd onafhankelijk in 2006, na een referendum, waarin de meerderheid van de bevolking ervoor koos om zonder Servië verder te gaan. Wat men toen in gedachten had is mij niet helder, ik begrijp niet hoe men een onafhankelijke toekomst van zo'n klein land met zo weinig mensen ziet. Misschien is het vooral een teruggrijpen op het verleden, de 19e eeuw, waarin Montenegro ook al een piepklein onafhankelijk monarchietje was.
Het meest interessante boek over Montenegro in het Nederlands is zonder meer de roman "Het land achter God's rug" van A. den Doolaard, waarin hij een poging doet om de volksaard te beschrijven. Tijdens mijn bezoek heb ik niet veel gemerkt van Den Doolaards beschrijving van de Montenegrijnen als notoire vechtjassen.
Podgorica vond ik een bijzondere stad, of liever gezegd stadje. Het is niet veel groter dan bijvoorbeeld Enschede en het ziet er ook uit als een provinciestadje, ondanks de pogingen om het geheel meer cachet te geven, door het bouwen van bijvoorbeeld een soort van Erasmusbrug, of een aantal spiegelpaleizen waarin zich overheidsburelen bevinden. Ik kan er niks aan doen dat me telkens het gevoel bekruipt dat er hier een aantal mensen "regerinkje" aan het spelen zijn. Ik weet wel dat het geen recht doet aan de situatie, maar toch...

Hogeschool van Podgorica

Een van de hoofdwinkelstraten, met de Duitse ambassade

Nog een aantal plaatjes van het centrum

Er is een plein uitgekozen dat moet gaan uitgroeien tot een soort van "Place de la Republique"

Enkele overheidsgebouwen

Het vliegveld van Podgorica

Montenegro is erg ruig en bergachtig

Helaas duurde de reis naar Kosovo vanuit Podgorica een stuk langer dan gepland, door een ernstig ongeluk stond er uren file. Over de smalle bergweg was het moeilijk voor de hulpdiensten om de plaats des onheils te bereiken. Er moesten diverse voertuigen uit het ravijn getakeld worden en ook een vrachtwagen moest van de weg gehaald worden. Helaas is er maar zo ongeveer één begaanbare weg richting het noord-oosten van Montenegro, dus veel anders dan geduldig wachten zat er niet op.

File

Ambulance

Takelwagen

Bergingswagen

Pers

Uitzicht op de file