Website Jacques Bazen
Almelo

Menu

Bezoek aan Almelo, 24 augustus 2007

"Er is iets nieuws in Almelo, een stoplicht...heel bijzonder. Het licht kan op rood en het licht kan op groen. In Almelo is altijd wat te doen." Dit is een wat vrije weergave van Almelo's bekendste inwoner, Herman Finkers, over het leven in Almelo. Is het er echt zo erg? Ik besloot eens een kijkje te nemen, met vooroordelen van een grauwe totaal verpauperde, kneuterige oude textielstad zonder historisch stadshart, in mijn hoofd, Almelo als een soort Delfzijl of Terneuzen van het noorden, de personificatie van absolute triestheid. En ik moet zeggen, Almelo is zeker niet de mooiste stad die ik ooit gezien heb, maar de stad heeft toch een verrassend leuk centrum. Daarbuiten is er inderdaad niet veel soeps, dat moest ik Herman Finkers wel nageven.

Het station van Almelo, niet het toppunt van bedrijvigheid en vooruitgang

Hieronder een plaatje met daarin de situatie zoals ik die verwachtte aan te treffen in de binnenstad. En het klopt ook, er is ook een stuk leegstand en dergelijke op sommige plekken, maar ik vind het gaaf om te zien dat er toch meer is dan dat.

Leegstand in het centrum

De grote markt van Almelo is wel een redelijk groot plein, zeker voor de grootte van de stad, maar niet echt heel gezellig. Toch staan er wel een aantal mooie oude gebouwen. En ook was er deze dag een halve zandafgraving neergedumpt...waar dat nou weer goed voor was?

Waar is dat nou weer goed voor om zoveel zand hier neer te gooien???

Winkelpassage

Plein met 17e eeuwse oude raadhuis

Winkelstraat

Winkelstraat met interessante stadsvilla's

en Doopsgezinde kerk

De Hervormde kerk van Almelo

De Rooms Katholieke kerk van Almelo

Almelo heeft een verleden als textielstad en is keihard getroffen toen de textielindustrie er verdween. Alle fabrieken zijn er verdwenen en de leegstaande fabrieken zijn al lang geleden gesloopt, tenminste, voor het grootste deel dan, want als je goed kijkt, zijn er nog wel resten van te vinden.

Herinnering aan de textielindustrie

In de geschiedenis van Almelo zijn de graven Van Rechteren-Limpurg heel belangrijk geweest. Hun adellijk landgoed met landhuis is in het centrum van Almelo te vinden. Het is nog steeds in privaat eigendom. De Van Rechteren-Limpurgs hebben sinds de dertiende eeuw hier gewoond.

Het landhuis van de Van Rechteren-Limpurgs

Boerderij op het landgoed

met langharige werkschuwe grazers