Website Jacques Bazen
Baarle-Nassau en Baarle-Hertog

Menu

Bezoek aan Baarle, 2 december 2006

Baarle is waarschijnlijk het meest bijzondere dorp van Nederland en BelgiŽ. En het is zeker ook uniek in de wereld. Dat komt omdat het dorp bestaat uit een lappendeken van enclaves, stukjes BelgiŽ, in Nederlands gebied. Dwars door het dorp heen lopen kris-kras allerlei enclavegrenzen. Deze situatie is historisch zo gegroeid en door onenigheid tussen BelgiŽ en Nederland over de te ruilen gebieden, is het nooit tot een echte verdeling gekomen. In ieder geval is het wel bijzonder, want op geen enkele plek in de wereld steek je zo vaak een rijksgrens over.

Peter met beide benen op de grond, maar in verschillende landen.

Hieronder zie je twee plaatjes van het Nederlandse gedeelte van het dorp, een plein met daarop het (tijdelijke) gemeentehuis van de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau, het gedeelte van Baarle dat toebehoort aan de Nassau familie, oftewel Nederland. Het echte gemeentehuis werd gerenoveerd, dus dat was even niet in gebruik.

Plein

Gemeentehuis

Hoofdstraat van Baarle

Oude wegwijzer

Veilinghuis, internationaal

Straat in het Belgische deel

De Belgische kerk in het centrum van Baarle

Toren

Met Belgische vlag eraan

De grens aangegeven op straat, met grenspaal

De Hollandse kerk

met verenigingsgebouw

De grens dwars door het Zeeman filiaal

De grens dwars door een woonhuis

Het oude station

Huis met twee nummers, grens door de voordeur

Als je meer informatie wilt over Baarle en over de geschiedenis van de bizarre enclaves, kijk dan eens op ťťn van de volgende sites:

Kaarten van de enclaves

Heemkundige vereniging Baarle