Website Jacques Bazen
Delden

Menu

Bezoek aan Delden, 5 mei 2008

Delden is een stadje in Twente, niet ver van Hengelo. Delden heeft al een oude geschiedenis en is ook omwald geweest, maar had nooit genoeg geld voor een echte stadsmuur. Dit gold ook voor Enschede wat ook niet veraf ligt. Het stratenpatroon van het centrum van Delden is heel mooi bewaard gebleven. Vanuit de lucht kan nog steeds de plaats van de stadswal in het stratenpatroon teruggezien worden. Ook vond ik het duivelsrooster erg grappig om te zien. Bij de oude kerk ligt een toegangsrooster, bedoeld om de duivel te weren. Die zou met zijn bokkepootjes namelijk niet over het rooster kunnen lopen, maar erin wegzakken.

Hoofdstraat van Delden

De kerk van Delden

Het duivelsrooster bij de kerk

Plein in het centrum met de kerk

Plein

Het stadsmuseum van Delden

Delden is een partnerstad van het Hongaarse Keszthely, dat heeft zijn weerslag gekregen in deze straatnaam. Keszthely is niet een onaardige plek, het ligt aan het westelijke eind van het Hongaarse Balatonmeer (Plattensee). In Keszthely staat een prachtig barok kasteel, een soort Paleis het Loo of Huis ten Bosch.

Delden was vroeger een industriestad, met veel textielindustrie, zoals overigens in bijna heel Twente. Toen de textielindustrie kopje onder ging hebben de Deldenaren de oude fabriek omgebouwd tot winkelcentrum. En zoals op de foto te zien is, is dat heel aardig gelukt. Qua industrie stelt Delden niet veel meer voor, het is nu meer een soort slaapstadje van Hengelo en Enschede.

Oude textielfabriek

Straatbeeld

Vakwerkhuizen/schuur

Delden is in Nederland heel bekend vanwege het landgoed Twickel. Een van de meest mooie dingen aan dit landgoed is de watermolen.

Beek van Twickel

Watermolen van Twickel