Website Jacques Bazen
Deventer

Menu

Bezoek aan Deventer, 27 juni 2007

Deventer is een oude stad aan de rivier de IJssel, en is een van de oudste steden van Nederland. Deventer is altijd een handelsstad geweest en profileert zich nog steeds als Hanzestad. Na de roemloze langzame ondergang van de Hanze in de 17e eeuw begon voor Deventer een periode langzame neergang. Eigenlijk is dat nu juist weer positief, want daardoor zijn er enorm veel oude gebouwen blijven staan. Immers, alles wat je maar lang genoeg laat staan wordt vanzelf een monument! Wat Deventer betreft, het verhaal gaat dat de stad is gesticht door de Engelse missionaris Lebu´nus, naar wie ook nu nog de grote kerk van de stad vernoemd is.

Oude gravure van Deventer, met schipbrug en een prominente plaats voor de Lebu´nus kerk

De rivier de IJssel, in voorbije eeuwen de levensader voor Deventer

Voormalige pakhuizen aan de IJsselkade tonen het handelsverleden van de stad

Tegenwoordig is Deventer niet meer zo afhankelijk van de rivier als in de vorige eeuwen. Nu gaat het meeste vrachtverkeer per vrachtwagen en Deventer profiteert nu meer van haar ligging aan de snelweg A1, een belangrijke west-oost transportas. Aangezien Deventer niet bij een kruising van snelwegen ligt, heeft het de regionale koppositie moeten afstaan aan Apeldoorn, dat op de kruising van de A1 en A50 ligt. Wat betreft historie is Deventer echter een goudmijn. De stad schijnt gesticht te zijn rond het jaar 768 toen de eerder genoemde Lebu´nus de IJssel overstak, om te gaan preken in het vijandige Saksenland.

De Lebu´nus kerk

Het plein bij de Lebu´nus kerk

Het stadhuis van Deventer staat ook op het plein bij de kerk. Kerk en staat gebroederlijk bijeen. Naast het stadhuis zit een heel klein, maar mooi gedecoreerd toegangspoortje. Vroeger waren de mensen echt gemiddeld een stuk kleiner!

Stadhuis van Deventer

Met klein toegangspoortje

Stadsvernieuwing

Nog wat plaatjes uit de buurt

De bibliotheek van Deventer

Straat met de Spaarbank

Het centrale marktplein in Deventer heet de Brink. Hier staat het in 1528 gebouwde waaggebouw, waar de marktkoopwaar gewogen werd om zich ervan te vergewissen dat er een juiste hoeveelheid te koop werd aangeboden. Op de Brink werden altijd de grote Deventer jaarmarkten gehouden. En nog steeds is het er bij evenementen of op feestdagen een drukte van belang. Dat is nu zo vroeg in de morgen toen ik deze foto maakte wellicht wat moeilijk voor te stellen.

De Brink in Deventer

Opschrift op de waag

De brink, met de fontein

Het waaggebouw

De fontein op de brink

De bakkerij Bussink op de Brink, sinds 1593 echte Deventer koek

Een van de oudste delen van Deventer is het bergkwartier, een rivierduin dat boven de rest van de omgeving uitstak. Hier kon je goed wonen en tevens droge voeten houden als de rivier hoog stond. Bovenop de berg staat de Bergkerk, een oude natuurstenen Romaanse kerk.

Het bergkwartier, met de bergkerk op de achtergrond

De Bergkerk

Een van de interessante dingen van Deventer is, dat de stad nog lang een agrarische functie had. Nadat de Hanzehandel steeds minder belangrijk werd, begon de landbouw een steeds prominentere plaats in te nemen. Pas in de jaren 1970, verdween de laatste stadsboerderij uit het centrum. De vrijkomende grond werd gebruikt voor sociale woningbouw. Hieronder staat de gerestaureerde toegangspoort voor deze boerderij.

Stadsboerderij

De voormalige synagoge

Het burgerweeshuis

Het burgerweeshuis

Nog wat straatbeelden van de binnenstad

Uitzicht op het station en nieuw ontwikkelde Boreelkazerne vanuit het Saxion gebouw

Aan de rand van de binnenstad, dichtbij het station ligt nog een ravelijn, als rest van de stadsomwalling. Dit kunstmatige eilandje wordt nu het vogeleiland genoemd, en die naam doet het eer aan, aangezien er allerlei gevogelte van divers pluimage rondstapt. Verder staat er ook nog een muziekkoepel op het terrein.

Het vogeleiland

Standbeeld van een leider van de Zuid Afrikaanse Boerenoorlog van rond 1900