Website Jacques Bazen
Doesburg

Menu

Bezoek aan Doesburg, 4 oktober 2008


Doesburg is een oud vestingstadje en ook Hanzestadje in de Achterhoek, op de plek waar de Gelderse IJssel en de Oude IJssel samenvloeien. De naam Doesburg heeft me altijd al geintrigeerd, aangezien het wel verdacht veel lijkt op het Duitse Duisburg. Het is bekend dat vanuit de Duitse Hanzesteden aan de Rijn enorm veel geinvesteerd is in de ontwikkeling van steden langs de IJssel, bijvoorbeeld Kampen. Wie weet is dat bij Doesburg ook het geval en gaat het om een soort van moeder - dochter relatie, Duisburg - Doesburg. In de Middeleeuwen was alles toch één land, het Duitse Keizerrijk. Maar goed, hoe het ook zij, Doesburg werd een handelstad met een grote invloed. Daar moet gelijk wel bijgezegd worden dat het belang van de handel in de loop van de eeuwen steeds meer afnam en Doesburg vooral een militaire stad werd, met een flink garnizoen.
In het centrum is de oude middeleeuwse binnenstad nog prachtig bewaard gebleven, ik ken weinig Nederlandse steden die er nog zo oorspronkelijk uitzien. En het mosterdmuseum waar ze werkelijk geweldige mosterd maken is een bezoek ook zeker waard!

Oude vestingpoort

Oude stadsgracht met bolwerken

Niet heel Doesburg is oud, langs de IJssel zijn een aantal nieuwe huizen en appartementen gebouwd, in klassieke stijl.

Nieuwe stadsontwikkeling langs de IJssel

De Martinikerk van Doesburg ligt in het hart van het stadje waar veel straten samenkomen, de kerk heeft een toren die 94 meter hoog is, en is daarmee de hoogste van de provincie.

Martinikerk

Plein in het centrum

Het mosterdmuseum van Doesburg

De Waag van Doesburg

Voormalig klooster in Doesburg