Website Jacques Bazen
Doetinchem/Deutekom

Menu

Bezoek aan Doetinchem, 9 juli 2009


Doetinchem is een stad in Gelderland, niet ver van de Duitse grens. De stad heeft al een lange geschiedenis, die in ieder geval teruggaat tot voor het jaar 1000. Doetinchem ligt in de Achterhoek, oftewel het Zutphenskwartier van Gelre. De stad ontving dan ook van de Gelderse graaf Otto II stadsrechten, in het jaar 1236. De originele oorkonde is er niet meer, die is bij een grote brand verloren gegaan.
Doetinchem is vanouds een van de regionale centra in de Achterhoek, samen met Zutphen en Winterswijk. Echter, toen ik in het centrum rondliep zag ik niet echt veel oude gebouwen... Het schijnt dat er in maart of april 1945 een vergissingsbombardement is uitgevoerd. Vergissingsbombardement? Waren bombardementen toen nog nodig??? Of hadden de Engelsen nog wat bommen waar ze vanaf moesten? Hoe het ook zij, in ieder geval is de stad er bijna compleet door verwoest en zijn er meer dan 150 mensen omgekomen.

Marktplein van Doetinchem

Hervormde Catharinakerk

Kapel

Plaats van de voormalige synagoge

Molen, waar nu de VVV in zit

Doetinchem heeft veel gemak gehad van zijn ligging aan de Oude IJssel, die zowel handel als industrie hielp tot bloei te komen. Nog steeds is er relatief veel industrie te vinden in Doetinchem.

De oude IJssel met brug.

Industrie in Doetinchem

Oude stadsgevangenis

De huidige gevangenis

Het NS station