Website Jacques Bazen
Groenlo

Menu

Bezoek aan Groenlo, 4 oktober 2008

Groenlo is een stadje in het oosten van Nederland, niet zover van de Duitse grens. De ligging aan de grens heeft een enorme invloed gehad op de geschiedenis van Groenlo. Het stadje werd in de loop van de tachtigjarige oorlog uitgebouwd tot een sterke vestingstad. Meer dan eens werd het stadje belegerd, omdat de bezittende partij dan een sterk steunpunt had aan de oostgrens. In 1625 werd Groenlo, of Grol zoals het toen ook wel heette definitief veroverd door Frederik Hendrik. Joost van den Vondel schreef daar overigens een lofdicht op. Meer bekend is Groenlo vanwege het feit dat het de bakermat is van het biermerk Grolsch. Tegenwoordig wordt Grolsch alleen nog maar in Enschede gebrouwen, maar de wortels van het bier liggen hier. Op zich ook wel logisch gezien de naam Grolsch (=uit Grol).

De grote kerk van Groenlo

De stadsgracht van Groenlo

Gracht met kanon en foto van het naspelen van de slag bij Grolle (rechter foto van Tubantia)

Ander plaatje van de nagespeelde slag bij Grolle (Oktober 2008, foto van Tubantia)

Acteurs (foto van Tubantia)

Voorkant van het lofdicht op de slag door Joost van den Vondel

Helaas is door de stadsuitbreiding van Groenlo veel van de oude omwalling verdwenen. Wel probeert men op een aantal plekken een en ander te herstellen. Voor het overige is het zo dat Groenlo door de vele oorlogshandelingen veel oude huizen is kwijtgeraakt. De laatste keer dat Groenlo getroffen werd, was in de Tweede Wereldoorlog, toen aan het einde daarvan Groenlo werd gebombardeerd. Toch zijn er best wel een paar leuke oude straatjes en huizen over, dat is op de onderstaande foto's te zien.

Straatbeeld in Groenlo

Het marktplein

Het stadhuis van Groenlo

De grote kerk

De katholieke kerk

Zoals hierboven al vermeld is, is Groenlo de bakermat van het biermerk Grolsch. Daar zijn dan natuurlijk ook nog sporen van terug te vinden, hoewel in Groenlo zelf geen bier meer gebrouwen wordt.

Grolsch bier

De oude brouwerij

met informatiebord