Website Jacques Bazen
Hengelo

Menu

Bezoek aan Hengelo, 30 juli 2007

Hengelo is de middelste van de drie Twentse steden, en ligt tussen Almelo en Enschede in. Ik kende Hengelo alleen vanuit de trein, vanaf het station. Het centrum leek ook niet zo aantrekkelijk om te bezoeken, die indruk is na mijn bezoek zeker niet weggenomen. Hengelo heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad; het centrum is bijna compleet van de kaart geveegd door verschillende bombardementen van geallieerde piloten die dachten dat ze al boven Duitsland waren. Maar goed, het vereist wel talent om het centrum zo lelijk te herbouwen.

Vreemsoortige in de omgeving volledig uit de toon vallende overdekte gang van het stationsplein naar het centrum

Op het marktplein van Hengelo staat een enorme witte zuil...Waarom??? Wie bedenkt er zoiets?

Vreemsoortige zuil op het plein

Constructie op het plein.

In een van de zijstraten van het marktplein staan een aantal nieuwere gebouwen, gebroederlijk naast een oud historisch pand, waarin het historisch museum gevestigd is. Uiteraard detoneert het straatbeeld enigszins... Je vraagt je toch wel af wie er in de welstandscommissie gezeten heeft die dit plan goedgekeurd heeft.

"Moderne" spiegelpaleizen naast oude monumenten...

Natuurlijk is het niet alleen droevigheid in het centrum van Hengelo, er zijn ook nog een paar plukjes historie te vinden, waar nog iets van de Twentse historie zichtbaar is. Bijvoorbeeld onderstaande oude vakwerkhuizen aan de rand van de binnenstad.

Waterstaatkerk uit 19e eeuw

Rooms Katholieke kerk

Het stadhuis van Hengelo

Het stationsplein

Het station van Hengelo

Over het algemeen lijkt me Hengelo een prima stad om te wonen. Maar ik verbaas me er wel over dat men het stadscentrum zo heeft verminkt. Wie gaat daar nou voor zijn plezier winkelen?