Website Jacques Bazen
's Hertogenbosch/Bois le Duc

Menu

Bezoek aan 's Hertogenbosch, 31 december 2008


Op terugreis vanuit Milaan en na in Eindhoven geland te zijn, op weg naar huis even een kort bezoek gebracht aan 's Hertogenbosch. De stad is de hoofdstad van de provincie Noord Brabant, maar zeker niet de grootste stad van die provincie. De grootste stad is Eindhoven, dat uiteraard vanwege Philips, in honderd jaar van een dorp tot grootste stad van de provincie uitgroeide.
's Hertogenbosch is een oude stad, in ieder geval een van de eerste steden in wat nu Nederland is, met stadsrechten. De stad lag in een moerasgebied, waar verschillende riviertjes samenkomen. De ligging van de stad was handig voor de verdediging. Gedurende de Nederlandse opstand speelde de stad een belangrijke rol, en werd uiteindelijk in 1629 door Frederik Hendrik veroverd. Dit kon alleen met een heleboel molens, die de moerassen van 's Hertogenbosch droogpompten. De negentiende eeuw was een eeuw van stilstand voor de stad, er vond weinig industrialisering plaats en de stad verarmde. Dat heeft er wel toe geleid dat nu vandaag de dag we nog kunnen genieten van een prachtig bewaard gebleven oude binnenstad.

Het station van 's Hertogenbosch

Straat van station naar de binnenstad

Oude stadsgracht

De Markt

Het is oudjaarsdag...de oliebollenkraam doet goede zaken

De St. Jans kathedraal

Interieur van de st. Jan

De Hervormde kerk, even een maatje kleiner zeg maar

Door de stad stroomt het riviertje de Dieze. Het is grotendeels overbouwd, en dat geeft wel een heel bijzonder gevoel om er over te varen. Er is een speciale boottocht waarmee je dat kunt doen. In het verleden was de Dieze een open riool, maar gelukkig is die tijd voorbij.

De Binnen-Dieze

Het stadhuis

Het VVV kantoor, een van de oudste huizen van Nederland