Website Jacques Bazen
Hoge Veluwe

Menu

Bezoek aan de Hoge Veluwe, 18 juni 2008

De Hoge Veluwe is een nationaal park, midden op de Veluwe. De Hoge Veluwe bestaat voor het grootste deel uit bos, maar er is ook redelijk wat heide. De Hoge Veluwe is het voormalige landgoed van de familie Kröller-Müller, die een van de grootste rederijen van Nederland bezaten. Dhr. Anton Kröller was getrouwd met Helena Müller, die erfgename was van rederij Müller. Op hun landgoed bouwden ze het jachtslot Sint Hubertus en een museum met beeldentuin voor de omvangrijke kunstcollectie van mevrouw Kröller-Müller.

Rederij Müller

Heidevelden

Op de achtergrond, monument voor generaal de Wet uit de Boerenoorlog in Zuid Afrika

Het meest bijzondere gebouw op het voormalige landgoed is het Jachtslot St. Hubertus. St. Hubertus is de patroonheilige van de jagers, een ruw man die plotseling tot inkeer kwam toen hij een groot wit hert met een kruis tussen het gewei zag. Met dit verhaal in het achterhoofd heeft Berlage het landhuis gebouwd. In het gebouw en de architectuur zitten ook allerlei dingen die verwijzen naar het leven van Sint Hubertus.

Op de achtergrond, het jachtslot Sint Hubertus

Kaart van de Hoge Veluwe

Restaurant

Plein

Bezoekerscentrum

De beroemde witte fietsen van de Hoge Veluwe

Op het landgoed staat ook het Kröller-Müller museum, een simpel bakstenen gebouw, waarin de kunstcollectie van mevrouw Kröller-Müller staat tentoongesteld. Het is een alleraardigst museum, waarin veel negentiende en vroeg twintigste eeuwse schilderijen tentoongesteld worden.

In het park bij het museum staat deze bijzondere toren, van stokken en draad

De toren van onderen

Het museumpark

Het museum van binnen

In het museum hangt veel werk van Van Gogh. Ik vind het leuk om het schilderij van Arles weer eens te zien. In Arles, in Zuid Frankrijk zelf, is het café op het plein, dat Vincent van Gogh geschilderd heeft nog heel goed te herkennen.

Van Gogh, zelfportret

Café in Arles

Aardappeleters

Mondriaan

Nog meer heidevelden

Restaurant bij Schaarsbergen