Website Jacques Bazen
Maastricht

Menu

Bezoek aan Maastricht, 14 februari 2009

Maastricht is een van de oudste steden van Nederland, en wellicht ook de meest excentrische. Interessant om te zien hoe het gebied Luik - Maastricht - Aken zich van kerngebied van het Frankische rijk in de Middeleeuwen tot enigszins perifeer gebied in drie verschillende landen ontikkeld heeft. Maastricht vind ik van alle steden in die regio zonder meer de meest interessante en meest bezienswaardige. Het centrum van Maastricht heeft echt veel bezienswaardigheden en interessante plaatsen om te bezoeken. Jammer dat het relatief ver weg ligt...anders zou ik er vaker naartoe gaan.
Een van de oudste gebouwen van Maastricht en misschien wel van Nederland, is de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Hieronder een aantal plaatjes van de buitenkant en de binnenkant.

Onze Lieve Vrouwe kerk in Maastricht

Interieur van de Onze Lieve Vrouwe kerk

Maastricht heeft ook nog grote stukken van de oude stadsmuur bewaard. Van de nieuwere 18e eeuwse vesting is echter vrijwel niets meer over, behalve nog een stukje in het noorden van de stad, het zogenaamde Hoge Fronten gebied. Het is jammer dat er maar zo weinig over is van de vesting, te meer nog omdat het compleet afgesloten is, wat een grote teleurstelling was. Een of andere vreemde vogel heeft bedacht dat dit cultuurmonument een natuurgebied moest worden. Erg jammer! Er zal wel een kromgedraaide wurgslak gevonden zijn of iets van dien aard.
De oude Middeleeuwse stadmuur, met daarin de Helpoort (Hell is in dit geval een oud-nederlands woord dat moeras betekent) uit 1229, is de oudst bewaarde stadpoort van het land.

Helpoort van Maastricht

Stadsomwalling van Maastricht

Over de Maas in het centrum, ligt de oude middeleeuwse St. Servaasbrug, die jammer genoeg aan de oostkant van de rivier voor de scheepvaart behoorlijk aangetast is, door er een beweegbaar gedeelte in te bouwen.

St. Servaasbrug in Maastricht

In het centrum van Maastricht staan nog veel oude gebouwen en kerken. Een van die voormalige kerken is omgebouwd tot boekhandel. Erg interessant.

Boekhandel in een kerk

Het grootste plein van Maastricht is het Vrijthof, waaraan onder andere twee kerken staan, de protestantse Johannes de Doperkerk met een roodachtige toren en de Rooms Katholieke Sint Servaasbasiliek.

Het Vrijthof

Theather aan het Vrijthof

Johannes de Doperkerk (links) en de St. Servaasbasiliek (rechts) aan het Vrijthof (foto: Wikipedia)

De Sint Servaasbasiliek is de grootste kerk van Maastricht, en wordt tevens ook als de oudste kerk van Nederland gezien. Er is in de loop van de eeuwen veel aan het gebouw veranderd en bijgebouwd. De laatste grootscheepse aanpassingen van rond 1990 plaats.

Interieur van de St. Servaaskerk

Het zogenaamde "bergportaal" in Gotische stijl

Vloermozaiek in het bergportaal

Kloostergang van de St. Servaaskerk

Een eindje van de St. Servaas en het Vrijthof vandaan ligt het stadhuis van Maastricht op het Raadhuisplein.

Het stadhuis van Maastricht

Het postkantoor, in Amsterdamse school stijl

Maastricht ligt op de plek waar de Jeker en de Maas samenvloeien. De Jeker is in het verleden op veel plekken gebruikt om watermolens en machines aan te drijven.

De Jeker in het centrum van Maastricht

Vlak buiten Maastricht liggen vele kastelen en landhuizen, waaronder bijvoorbeeld Vaeshartelt.