Website Jacques Bazen
Rotterdam

Menu

Bezoek aan Rotterdam, 23 juni 2001

De binnenstad van Rotterdam is heel bijzonder. Vanwege de bijna totale vernietiging in de meidagen van 1940, is de stad heel modern. Toch zijn er verder van het centrum nog wel wat oudere resten overgebleven, zoals bijvoorbeeld het historische Delfshaven, de vroegere zeehaven van Delft. De geschiedenis van Rotterdam is altijd verbonden geweest met de zee. Nog steeds is de haven van Rotterdam een van de grootste ter wereld. De havens lagen vroeger midden in de stad, zoals bijvoorbeeld de Coolhaven, waarvan op deze pagina een aantal foto's staan. De nieuwere havens liggen allemaal meer naar het westen toe, richting de Noordzee. Dat is het zogenaamde Europoort en Maasvlakte gebied.

Coolhaven, een oude haven in het centrum van Rotterdam

Flats in de voormalige Coolhaven

Enkele interessante situaties in het centrum van Rotterdam

De Westkruiskade, het Chinatown van Rotterdam

Plaatjes van het Oude Westen, een stadsvernieuwingsbuurt in Rotterdam

Delfshaven is een interessant stukje van Rotterdam. Al hoort dit gedeelte historisch gezien eigenlijk bij Delft. Er staan nog een aantal oude huizen en ook een oude kerk. Deze kerk is bekend als de Pilgrim Fathers church, omdat in 1620 de Pilgrim Fathers er hun laatste kerkdienst hielden, alvorens naar Amerika te vertrekken en in Plymouth terecht te komen. Achter dit historische Delfshaven ligt het negentiende eeuwse nieuwe Delfshaven. Dit is een woonwijk, maar is een behoorlijke achterstandsbuurt. Er zijn van allerlei problemen. Vanuit historisch Delfshaven loop je door een klein steegje, toverunnel genaamd, zo het nieuwe Delfshaven binnen. Dit steegje heet tovertunnel, omdat het contrast tussen de twee uiteinden van het steegje bijna niet groter kan zijn.

De Pilgrim Fathers church

Historisch Delfshaven

met de "tovertunnel"

Modern (19e eeuws) Delfshaven

Turkse groentewinkel

Tot moskee omgebouwde school

Maar het meest bekende symbool van Rotterdam is toch wel de Erasmusbrug, ook wel de zwaan genoemd. Deze opvallende brug is in binnen en buitenland het symbool van de stad geworden.

Erasmusbrug, vanaf Rotterdam Zuid