Website Jacques Bazen
Sint Annaland

Menu

Bezoek aan Sint Annaland, 1 januari 2009

Sint Annaland, in Zeeland beter bekend als Stalland, is een dorp met zo'n 3000 inwoners. Het ligt aan de noordkant van het eiland Tholen, aan de Oosterschelde, niet ver van de Philipsdam. Aan de overkant van de zijtak van de Oosterschelde waar Stalland aan ligt, ligt het dorp St. Philipsland. Stalland is een dijkdorp, op het onderstaande plaatje is het model te zien van het dorp, bestaande uit de voorstraat (hoofdstraat) die dwars op de dijk staat, met aan het eind daarvan de kerk. Sint Annaland heeft daarbij nog een bijzonderheid, die ik nog niet vaak ben tegengekomen, namelijk dat het tegelijk ook een ringdorp is. In een ringdorp zijn rond de kerk de huizen in een ring om de kerk heen gebouwd. Er zijn vrij veel ringdorpen in Zeeland (Dreischor vind ik de mooiste), maar een combinatie van dijkdorp en ringdorp heb ik niet vaak eerder gezien.

Model van een dijkdorp met voorstraat

De kerk van Stavenisse is opnieuw gebouwd aan het einde van de 19e eeuw. Oorspronkelijk stond op deze plaats een kerk die gewijd was aan de heilige Anna (logisch gezien de naam van het dorp). Heel goed ben ik niet thuis in de zaken rondom de Rooms Katholieke heiligen, maar voor zover ik begrepen heb is dat de moeder van Maria geweest.

Kerk van Sint Annaland

Kerktoren

Duidelijk zichtbaar is de ringvormige straat rond de kerk

Zelfs met oude boerderij in de ringstraat rond de kerk

De voorstraat van Sint Annaland

Monumentale panden in de voorstraat

Haven van Stalland

Uitzicht op St. Annaland, vanaf de haven (let ook op de middeleeuwse molen)

In het voormalige gemeentehuis is nu het museum "de Meestoof" gevestigd. Vroeger werd in Sint Annaland op grote schaal rode verf uit de wortels van de meekrap plant gehaald, dat gebeurde in zogenaamde meestoven.

Museum, voormalige gemeentehuis

Dijk van Stavenisse naar St. Annaland