Website Jacques Bazen
Staverden

Menu

Bezoek aan Staverden, 16 februari 2007

Met 40 inwoners is Staverden de kleinste nederzetting in Nederland die stadsrechten heeft. Het is een bijzonder gehucht, gebouwd rond het kasteel Staverden. De geschiedenis van dit gebied gaat lang terug, zeker tot de 13e eeuw. Van die tijd dateren ook de stadsrechten. Waarschijnlijk bedoeld om te proberen om de ontwikkeling van Staverden een duwtje in de rug te geven. Helaas is dat niet gelukt, Staverden bleef wat het was, een gehucht. Maar zo heel erg is dat nou ook weer niet, want wat er staat is heel mooi, het kasteel met de lanen er omheen, de boerderijen, het kerkje en de natuur.

Lanen van het landgoed Staverden

Kasteel Staverden

De kasteelvijver

Die gevoed wordt door de Staverdense beek

Het kasteel en het park zijn momenteel in restauratie

Kasteel Staverden staat bekend om de zeldzame witte pauwen

Staverden heeft ook nog een oude watermolen. Er waren vroeger heel veel van dit soort molens op de Veluwe. Er zijn er echter maar een paar van bewaard gebleven, onder andere deze in Staverden. Deze molen was bedoeld voor het malen van graan. Sinds de restauratie van de molen in 1989, heeft men een kleine "elektriciteitscentrale" van het waterrad gemaakt. De molen produceert nu een beetje groene stroom.

Het molenhuis

Het waterrad

In de burrt van het kasteel staan een aantal boerderijen, herkenbaar aan de luiken

Kerkje van Staverden

Duiventil van het kasteel

Staverden heeft ook iets heel bizars... Drempels in een zandpad. Ik had dat bijna nog nooit eerder gezien. Alsof er hier veel te hard gereden wordt, midden in het bos. Tja...