Website Jacques Bazen
Terneuzen

Menu

Bezoek aan Terneuzen, 13 januari 2007

Terneuzen is de grootste plaats van Zeeuws Vlaanderen. Gunstig gelegen aan de Westerschelde en het kanaal van Gent naar Terneuzen, kon de plaats zich ontwikkelen tot redelijk belangrijke havenstad. Ook de industrie werd een belangrijke economische motor van de stad. Terneuzen heeft in 1584 stadsrechten gekregen, van Willem van Oranje, vlak voordat hij vermoord werd. Terneuzen stelde toen wat betreft inwoners eigenlijk nog niets voor, het was maar een klein dorpje. In allerijl werd een woonhuis omgebouwd tot gemeentehuis compleet met een torentje, zoals je op onderstaande foto kunt zien.

Het oude stadhuis van Terneuzen

Enkele foto's uit het centrum van Terneuzen

Terneuzen is zoals gezegd een havenstad. Een aantal van de oude havens zijn niet meer als zodanig in gebruik. Nu is het een soort van stadsvijver geworden. Op zich is die herontwikkeling wel aardig gelukt.

Oude havens van Terneuzen

Een merkwaardig stukje van Terneuzen in de binnenstad is de Willibrordustoren. Uiteraard heeft daar ook ooit eens een kerk aan vastgezeten. In het plein achter de toren zijn de contouren van de voormalige kerk nog zichtbaar. Heel oud kan de kerk niet geweest zijn, want de toren is gebouwd in neo-gotische stijl. Het schijnt dat de kerk gesloopt is omdat die op instorten stond vanwege bodemverzakkingen. Die verzakkingen zouden komen door aanleg van de grote sluizen in het kanaal van Gent naar Terneuzen.

De Willibrordustoren

met contouren van de vroegere kerk

Haven van Terneuzen, met woontoren op de achtergrond

Toch heeft Terneuzen ook een andere kant, een donkere kant... Het is een van de drugshoofdsteden van Nederland. Een gedeelte van de binnenstad is ernstig verloederd en staat leeg. De straten worden bevolkt door wildplassende, wietrokende en lawaaierige Belgische en Franse "toeristen". Terneuzen als vakantieplaats voor het Belgische en Franse uitschot? Op de één of andere manier kan ik me niet aan de indruk onttrekken dat wietrokende types gewoon zielige mega-losers zijn.

Protest van de bewoners tegen het drugsbeleid

Huis (krot) met alarminstallatie... Tja, misschien vanwege de wietplantage?

De enige voorziening in deze buurt is een sportschool... Tja...

Groepje Franse gebruikers, "toeristen"

Goed beleid van de gemeente Terneuzen! Als je gehandicapt bent mag je parkeren voor de coffeeshop! Wow!

Checkpoint, de grootste coffeeshop, zit vol met buitenlands gevogelte van vreemde pluimage

Parkeerterrein van de coffeeshop