Website Jacques Bazen
Vaals

Menu

Bezoek aan Vaals, 9 september 2006

Vaals ligt in het uiterste zuidoosten van Nederland. Het is een plaatsje met een kleine 10.000 inwoners. Toerisme is er de belangrijkste bron van inkomsten. Elk jaar bezoeken rond een miljoen mensen het dichtbijgelegen drielandenpunt op de Vaalserberg. Op deze pagina vind je een aantal foto's van dat drielandenpunt. Interessant is dat deze plek vroeger een vierlandenpunt was. Toen was er behalve Nederland, BelgiŽ en Duitsland nog een vierde land dat hier een grenspunt had, namelijk het ministaatje Neutraal Moresnet. Dit land ontstond in 1815 en verdween ook weer na ongeveer 100 jaar, namelijk na het verdag van Versailles in 1919.

De grenspaal van het drielandenpunt

Dichtbij, op enkele tientallen meters van de grenspaal ligt het hoogste punt van Nederland, 322 meter boven N.A.P. Er staat een kleine steen en een gedenkpaal.

Er is ook een hoge uitkijktoren, waar er een schitterend uitzicht is op het hele gebied rondom de Vaalserberg. Het enige probleem is dat de toren nogal eng is om te beklimmen. Ik heb niet echt hoogtevrees, maar de trappen met roosters waar je zomaar doorheen kunt kijken vind ik echt eng op de een of andere manier. Ik was blij dat ik boven was. Dom om geen gebruik te maken van de lift...

Uitzicht over BelgiŽ

Uitzicht over Duitsland

Uitzicht over Nederland

Het dorp Vaals, weg naar de Vaalserberg