Website Jacques Bazen
Waterlandkerkje

Menu

Bezoek aan Waterlandkerkje, 13 januari 2007

Interessante, maar vooral lange naam, heeft dat dorp Waterlandkerkje. Het dorp is zoals te vermoeden is uit de naam, gegroeid rond een kleine kerk, in in een gebied dat Waterland heet. Erg groot is het dorp niet, maar het kerkje is best heel aardig. Het is een mooi voorbeeld van protestantse kerkbouw uit de 17e eeuw, sober en zonder echte toren.

Het kerkje van Waterlandkerkje

Voor de kerk staat een monument ter herinnering aan Ds. Johannes Stuerbout. Deze man was de eerste protestantse predikant en werd in 1668 door Spaanse onruststokers tijdens een dienst van de preekstoel getrokken en mishandeld tot de dood erop volgde. En dat terwijl Spanje en Nederland toen helemaal niet in oorlog waren. Blijkbaar weerhield dat een aantal lieden niet om toch aanslagen te plegen.

Standbeeld van Ds. Stuerbout

Voor de rest heeft Waterlandkerkje een paar oude straatjes met typisch Zeeuws-Vlaamse huizen. Het was vroeger ook een eigen gemeente, waaronder behalve het dorp Waterlandkerkje ook het gehucht Turkeye viel. In het dorp staat nog een lantaarnpaal die onthuld werd tijdens het 25 jarig jubileum van de burgemeester. Misschien was het plaatsje toen een armlastige gemeente en was er geen geld voor een echt monumentje. Daarna is Waterlandkerkje deel gaan uitmaken van de gemeente Oostburg en tegenwoordig van de gemeente Sluis.

Lantaarnpaal als cadeau voor 25 jaar burgemeesterschap