Website Jacques Bazen
Zandvoort

Menu

Bezoek aan Zandvoort, 1 november 2008

Zandvoort is een van de bekendste Nederlandse badplaatsen, waar vooral veel Amsterdammers heen gaan. Vanwege de treinverbinding met Amsterdam is het plaatsje ook goed te bereiken. De trein stopt praktisch op het strand.
Zandvoort heeft een langere geschiedenis dan de laatste honderdvijftig jaar, waarin het dorp vrijwel volledig in het teken heeft gestaan van het toerisme. Het plaatsje lag erg handig, op een hogere plek in de oude duinen (De huidige hoge duinen met helmgras enzo bestonden toen nog niet). Bij Zandvoort was een plek waar je heel gemakkelijk de moerassige laagtes van de duinen kon oversteken. Al aan het eind van de 11e eeuw was er bewoning, dat is voor West Nederland erg vroeg. De meeste plaatsen in deze regio in West Nederland ontstonden pas honderd tot twee honderd jaar later.
Maar als ik vervolgens de boulevard bekijk, zie ik toch helaas een hoop vergane glorie, tenminste daar lijkt het op. Een snelle herbouw van de kuststrook na de Tweede Wereldoorlog, gecombineerd met wat jaren '70 of '80 gepruts aan het plaveisel en de infrastructuur van de boulevard en de leegheid van het laagseizoen geeft een wel erg naargeestig beeld van het plaatsje, tenminste van de kant van de zee dan. Het oude dorp ziet er gelukkig een stuk beter uit, hoewel daar ook een bom ontploft lijkt, in de vorm van het Zandvoort Circus gebouw, dat is wel even wennen om daar tegenaan te moeten kijken...Het is een gebouw met een interessante architectuur, dat zeker, maar ik vind het toch meer iets voor een industrieterrein. Om nu deze plaats in een oude dorpskern te kiezen... tja...

Het station van Zandvoort

De boulevard van Zandvoort

niet mooi en nogal troosteloos

Het strand, de Noordzee

Oud Zandvoort, toen de visserij nog belangrijk was. (Schilderijen uit het historisch museum Zandvoort)

Het oude dorp, de markt

Straatbeeld in Zandvoort-dorp

De kerk

Het gemeentehuis

Het Zandvoort circus