Website Jacques Bazen
Ålesund

Menu

Bezoek aan Ålesund, september 2007

Ik was heel verbaasd toen ik op weg van Trondheim naar Bergen in Ålesund kwam. De stad leek totaal niet op een Noorse stad. Ik had verwacht allerlei houten huizen te zien, zoals overal, maar in plaats daarvan bestond het centrum uit jugendstil panden, waarvan de ene nog mooier versierd was dan de andere. Ik heb het gevoel dat er ergens tussen 1900 en 1910 een flinke brand moest zijn geweest en waarna men naar de toen geldende mode de hele handel weer heeft opgebouwd. Maar goed, hoe het ook is, de stad heeft een continentaal Europees aandoend centrum. Verder heeft de stad een grote vissershaven waarschijnlijk de belangrijkste inkomstenbron hier.

Een vissersboot, het wapen van Ålesund, hier afgebeeld op een prullebak

Oude haven van de stad

Een straatbeeld zoals op een oude ansichtkaart

Typische Jugendstil vogel en bladeren versieringen

De haven van Ålesund

Na bezoek van de stad kan ik alleen maar aanbevelen om er eens heen te gaan. Ik vond het een buitengewoon interessante plaats. De Roemeense stad Oradea heeft ook een dergelijke Jugendstil architectuur in het centrum, ook zeker de moeite waard, alleen is het daar niet zo ongeschonden de tijd doorgekomen als hier in Ålesund.
Ten zuiden van de stad, in de richting van Bergen is het eerste wat je tegenkomt alweer een pont. En voor de verandering hoefde ik hier nu eens niet een half uur te wachten. Ik kon met mijn huurautootje zo de boot op. Ik was de laatste in de rij.