Website Jacques Bazen
Kristiansund

Menu

Bezoek aan Kristiansund, september 2007

Aan de Atlantische kust van Noorwegen ligt tegen de heuvels van het fjord de stad Kristiansund aangeplakt. Kristiansund is wat lastig te bereiken, er is geen snelweg naartoe en ik moest toen ik vanaf Trondheim kwam moest ik ook nog met de pont. Uiteraard was ik net 5 minuten te laat en moest ik vervolgens in de stromende regen ongeveer een uur wachten, tot de pont weer terugwas van een half uur durende overtocht.

Ferry in de buurt van Kristiansund

Fjorden landschap in de buurt van Kristiansund

Kaart van Kristiansund.

Kristiansund heeft niet een echt gezellig oud wandelcentrum rondom een oude kathedraal of iets van dien aard. De stad heeft met zijn brede lanen meer iets Amerikaanserigs over zich. Behalve dan natuurlijk de karakteristieke houten huisjes die je in Amerika niet veel tegenkomt. Maar het uitzicht over het water en de oceaan maakt veel goed, Kristiansund is alleen daarom al de moeite waard. De ruigheid van de omgeving wordt zeker op deze dag met zijn laaghangende bewolking nog eens extra benadrukt.

Uitzicht over de stad

Bibliotheek of boekenbunker?

Kerk van Kristiansund

Over niet al te lange tijd zal de ferry van Kristiansund naar het zuiden tot het verleden behoren. Op een groot bord in de haven staat dat ze bezig zijn met het aanleggen van een tunnel onder de fjord. Het bord geeft meteen ook aan waardoor deze tunnels nog zo zeldzaam zijn in Noorwegen. De enorme diepte maakt het erg duur om ze aan te leggen.

De haven van Kristiansund

Met aankondigingsbord voor de nieuwe tunnel

De haven wordt overspannen door een hoge brug, exact hetzelfde ontwerp als die in Tromso. Spaart weer ontwerpkosten natuurlijk. Vanaf de brug heb je een schitterend uitzicht over de haven.

Verder met de ferry naar het zuiden richting Aalesund

Uitzicht over de oceaan