Website Jacques Bazen
Trondheim

Menu

Bezoek aan Trondheim, 13 september 2007

Trondheim is een van de grootste Noorse steden, en zeker ook een interessante. Trondheim heeft misschien wel de mooiste kathedraal van Noorwegen. Verder bestaat de stad voor het overgrote deel nog uit in felle kleuren geverfde karakteristiek Scandinavische houten huizen. Trondheim ligt in een fjord (hoe kan het ook anders in Noorwegen), en aan de monding van de rivier Nidelva. De rivier heeft vanwege het grote hoogteverschil echter meer weg van een wildwaterbaan. Alleen in de stad is de rivier bevaarbaar en vormt zo een natuurlijke haven. Langs deze haven staan nog veel oude houten pakhuizen, karakteristiek voor Trondheim.

Pakhuizen aan de haven van Trondheim

De oude hefbrug van Trondheim

In het centrum van Trondheim staan nog veel oude houten huisjes. Zo te zien zijn ze prima bewaard gebleven. Of zouden ze stiekem nieuw zijn? Moeilijk om dat te zeggen. Feit is wel dat in vroegere eeuwen grote verwoestende branden huisgehouden hebben in Trondheim. Hoe het ook zij, ik vond het een genot om door het centrum te lopen. Deze foto's zijn genomen in het oostelijke deel van het centrum in een wijk die Rosenborg heet. Rosenborg is een naam die voetballiefhebbers waarschijnlijk niet onbekend in de oren klinkt.

Straatbeeld in Rosenborg

Op het grote plein in Trondheim staat een enorme pilaar, met daarop een standbeeld van Olaf Tryggvason, de koning die de opdracht gaf om Trondheim te stichten. Trondheim is meerdere malen afgebrand en de boulevards die naar dit centrale plein leiden, zijn allemaal enorm breed, en doen behalve verkeersaders ook dienst als "brandsingels".

Het centrale plein van de stad

Brede brandsingels

De kathedraal van Trondheim

De voorgevel van de kathedraal van Trondheim

Uitzicht over de stad

Het Trondheimsfjorden