Website Jacques Bazen
Lviv/Lvov/Lww/Lemberg

Menu

Bezoek aan Lviv, 20 februari 2010 (en diverse keren daarna)


Lviv is een van de grote steden in Oekraine, en zeker niet de minst interessante. De stad heeft een prachtig oud centrum waar je met buitengewoon veel plezier doorheen kunt slenteren. De stad heeft in het verleden bij diverse landen gehoord, tot het vanaf 1991 onderdeel werd van Oekraine. Eeuwenlang was de stad voornamelijk Pools, na de Poolse delingen viel de stad toe aan Oostenrijk en na de Eerste Wereldoorlog werd de stad opnieuw Pools (al die tijd was een groot percentage van de bevolking Joods, tot de afschuwelijke slachtpartijen in de Tweede Wereldoorlog). Na de Tweede Wereldoorlog werd Oostelijk Polen geannexeerd door de Sovjet Unie, als onderdeel van de Oekraiense Sovjetrepubliek en na 1991 werd de stad zoals reeds geschreven Oekraiens. Uit alle periodes zijn diverse gebouwen bewaard gebleven, al moet gezegd worden dat de binnenstad in de Sovjettijd met rust gelaten is en daardoor ook sterk verwaarloosd. Na de Oekraiense onafhankelijkheid is men langzamerhand begonnen de binnenstad weer op te knappen en is probeert men het toerisme te bevorderen. Vanuit Dortmund vliegt Wizzair op de stad, en deze is dan ook gemakkelijk in een paar uur te bereiken. Met de auto is het wat lastiger, aangezien de wegen in Zuid Oost Polen (nog) niet zo geweldig zijn (een snelweg vanaf Krrakau is in aanbouw) en je vaak uren met de auto voor de grens moet wachten. Het vliegveld van Lviv is een prachtig voorbeeld van Stalinistische architectuur, zowel binnen als buiten. Er is in 2012 een nieuwe terminal gekomen, die ik nog niet heb geprobeerd. De terminal in aanbouw zag er uit alsof deze een stuk groter zou worden, maar ook tegelijk eigenlijk wel een beetje saaier, een min of meer gewoon vliegveld. Op zich ook wel weer een beetje jammer, het binnenkomen in zo'n historisch gebouw heeft toch ook zo z'n charme, ook al was het totaal niet meer berekend op de passagiersstromen.

Het vliegveld van Lviv

Aankomsthal

Behalve het oponthoud aan de grens en de slechte wegen in Oost Polen is Lviv per auto prima te bereiken, het is vanaf Nederland net zo ver als bijvoorbeeld Perpignan in Zuid Frankrijk. De Oekraiense wegen zoals hieronder afgebeeld zijn allemaal prachtig geworden en sterk verbeterd, niet meer te herkennen zoals op de plaatjes hieronder.

Omgeving van Lviv, voor het verbeteren van de hoofdweg

Het hart van Lviv is het marktplein, ofwel in het Oekraiens: "Rynok plosja". Aan de markt staat het stadhuis, een gebouw uit de negentiende eeuw, met een overduidelijk Oostenrijkse bouwstijl.

Het stadhuis, in winter en zomer

Gemeenteraadszaal in het stadhuis

Het JA knopje op het stemkastje is nogal afgesleten...betekent dat dat er veel ja-geknik in de raad is?

Lviv heeft zeer veel kerken, omdat het altijd een multi-culturele stad is geweest, is dat ook logisch. Iedere bevolkingsgroep had zijn eigen kerk, en ik heb er op deze pagina slechts enkele weergegeven. Vlakbij de markt staat de Latijnse kathedraal, de Gotische Rooms Katholieke cathedraal.

Latijnse kathedraal

Toren van de Latijnse kathedraal

Een andere indrukwekkende kerk is de Grieks katholieke kerk met klooster, die vlak bij de oude stadsmuur staat. Deze kerk heeft een prachtige Barokgevel en interieur.

Grieks katholieke kerk

De Oekraiens Orthodoxe kerk

Kapel horend bij de Oekraiens Orthodoxe kerk

Een andere grote kerk in het centrum is de Dominicaanse kerk, gebouwd als Rooms Katholieke kerk, maar tegenwoordig ook een Grieks Katholieke kerk. Deze kerk is gebouwd door een Nederlandse 17e eeuwse architect, Jan de Witte. Vast op de een of andere manier familie van Raadspensionaris Jan de Wit, in ieder geval waren beide heren afkomstig uit Dordrecht.

Dominicaanse kerk

Hoog boven het centrum van Lviv torent de fortheuvel, maar het kasteel dat hier ooit stond en het belangrijkste verdedigingswerk was van de stad is nu niet meer dan een rune, maar wel met een prachtig uitzicht over de binnenstad, als het tenminste niet mistig is... Was het helaas wel, dus ik wil er nog graag een keer terug naartoe met helder weer.

De kasteelheuvel is nu een park

Kasteelmuur

Mist, geen uitzicht op de binnenstad

Er is van de oude Middeleeuwse verdedigingswerken nog een stuk stadsmuur en een poort bewaard gebleven in Lviv.

Straatbeeld in het centrum van Lviv

Het marktplein voor het stadhuis

Lviv heeft veel standbeelden, en het is de gewoonte in Oekraine om bronzen beelden aan te raken. Volgens het volksgeloof brengt dat geluk. Het levert in ieder geval ook humoristische taferelen op.

Openlucht boekenmarkt

Het enorme paleis van de familie Potocki

Met indrukwekkende toegangspoort

Lviv centraal station

In sommige bars is nog iets van de oude Oostenrijkse geschiedenis van de stad te zien

Busstation van Lviv, vol met Marshroetka's

Met een glibberende bus richting Kiev

Halverwege gaat de bus stuk, maar met wat stukjes ijzerdraad en een schroevedraaier doet hij het weer