Website Jacques Bazen
Chernobil

Menu

Bezoek aan Tsjernobil, 24 februari 2010


Tsjernobil, ook wel getranslitereerd als Chernobyl, is een min of meer verlaten stad in Oekra´ne, vanwege het ongeluk met de nabijgelegen kerncentrale op 26 april 1986. Uiteindelijk bleek Tsjernobil (de naam betekent overigens Alsem, een soort van onkruid, in het Nederlands), toch iets minder verlaten dan ik van te voren dacht, want er woont nog veel bewakingspersoneel en diverse andere onderhoudsmedewerkers. En er wonen ook nog enkele honderden van de oorspronkelijke bewoners, die tegen het advies in, toch terug zijn gegaan naar hun oude woning.
Het bezoeken van Tsjernobil is niet erg ingewikkeld, maar vereist wel een speciale vergunning die diverse gespecialiseerde tourbedrijven kunnen regelen. Na het ongeluk met reactor nr. 4 van de kerncentrale van Tsjernobil is er een gebied van ruwweg 30 kilometer rondom de centrale geevacueerd en het gebied tot verboden zone verklaard. Toch zijn er altijd mensen geweest van de oorspronkelijke bewoners die na een aantal jaren zijn teruggekeerd en er weer wonen. Lijkt me redelijk eenzaam, maar dat terzijde. Een eindje voor het stadje Tsjernobil staat een soort van politiepost langs de weg, waar men de papieren en vergunningen controleert.
Het -voormalige- stadje Tsjernobil ligt nog zo'n vijtien kilometer zuidelijk van de ontplofte kerncentrale, en heeft dus niet aan die radioactieve impact blootgestaan, als bijvoorbeeld Pripyat, wat vlak naast de centrale ligt.

Politiepost, het begin van de verboden zone rondom Tsjernobil

De weg naar Tsjernobil, in de verboden zone

Het toeristencentrum in Tsjernobil, startpunt voor excursies

Uitleg over de tocht

Kaart van de radioactieve fallout in het gebied

Monument voor de brandweerlieden & nucliaire afval opruimers (liquidators) die omgekomen zijn

Straatbeeld in Tsjernobil

Monument in het centrum van Tsjernobil

Kerk van Tsjernobil

Als een soort monument staan er nog enkele van de honderden bulldozers, trucks en ander materieel dat gebruikt is om de radioactieve besmetting te bestrijden in het stadje. Het is toegestaan om er dichtbij te komen, maar het is verboden de voertuigen aan te raken, vanwege besmetting met mogelijke radioactieve stralingsbronnen, die wellicht nog aan het metaal van de voertuigen zitten.

Bij Tsjernobil mondt de Pripyat rivier uit in de Dnjepr, natuurpark

In de haven van Tsjernobil bij de monding van de Pripyat rivier, zijn een aantal besmette schepen tot zinken gebracht

Einde van de kern Tsjernobil

Een nieuwe politiepost, begin van het gebied rond de reactor

Ontmanteling van de centrale in volle gang

De kerncentrale, met betonnen omhulsel over de ontplofte reactor nr.4

Meer plaatjes van dichterbij de reactor zijn te vinden op de pagina over Pripyat.