Website Jacques Bazen
Linz

Menu

Bezoek aan Linz, 8 augustus 2009


Linz is de derde grootste stad van Oostenrijk en in 2009 toen ik er op bezoek was ook net de culturele hoofdstad van Europa. Dat was te merken, er waren veel bijzondere activiteiten en ook veel toeristen, hoewel dat wellicht ook gewoon te maken had met het feit dat het hartje zomer was.
Linz is lang geleden gesticht door de Romeinen, die de plaats Lentia noemden, en er een grenspost plaatsten, ter verdediging van de Donau, de grens van hun imperium. De ligging aan de Donau had verschillende voordelen voor de stad, die in de tijd van de Habsburgers uitgroeide tot een redelijk belangrijke handelspost.
In de 20e eeuw werd Linz bekend omdat Hitler hier is opgegroeid. Hitler had grote plannen om de stad aan te pakken, maar daarvan is niet veel terechtgekomen, behalve dan dat er vanuit verschillende bezette gebieden industrie werd verplaatst naar Linz toe, wat daardoor radicaal van orientatie veranderde. In plaats van een stad gericht op handel, werd het een industriŽle stad, met in het laatste deel van de 20e eeuw grote industriŽle herstructureringsproblemen. Maar het initiatief om van Linz de culturele hoofdstad van Europa te maken, toont aan dat Linz heel duidelijk een nieuwe weg aan het inslaan is.

De Donau bij Linz

De PŲstlingbergkerk in het noorden van Linz

Het marktplein van Linz

Met zuil

Opnieuw het marktplein van Linz

Marktplein met de oude kathedraal van Linz

De nieuwe Dom van Linz is een indrukwekkende neo-gotische kathedraal uit het einde van de 19e eeuw, met onder andere een aantal erg mooie glas in lood ramen. Zeker de moeite waard om te bezoeken. Volgens de informatie die ik daar kreeg is het de grootste kerk van Oostenrijk met een capaciteit van ongeveer 10.000 mensen, dat wil zeggen, daarbij is de crypte/kelder met capaciteit van zo'n 2000 mensen meegerekend.

De nieuwe Dom van Linz

Interieur van de nieuwe Dom

Midden in de belangrijkste winkelstraat van Linz is ook nog de Ursulinenkerk te vinden, een mooi barok bouwwerk.

Ursulinenkerk

Karmelietenkerk, eveneens in de winkelstraat

Straatbeeld