Website Jacques Bazen
Rzeszˇw

Menu

Bezoek aan Rzeszˇw, mei 2010


Rzeszˇw is een stad in het zuid-oosten van Polen, niet al te ver van de grens met de Oekraine en Slowakije. Rzeszˇw ligt aan de voet van de Karpaten en was vroeger voor de Eerste Wereldoorlog onderdeel van Oostenrijk-Hongarije. De geschiedenis van Rzeszˇw gaat vrij ver terug. Zonder enige twijfel heeft de naam Duitse wortels, de stad is namelijk gesticht als Rishof, en was een nederzetting van de zogenaamde Walddeutsche.
Rzeszˇw heeft zich vanaf de Poolse onafhankelijkheid zeer snel ontwikkeld, en heeft nu bijna 200.000 inwoners, terwijl er een eeuw geleden slechts zo'n 20.000 mensen woonden. Ondanks de snelle groei van de stad in de twintigste eeuw, heeft Rzeszˇw nog steeds een redelijk intact historisch stadscentrum behouden, en daarbij ook nog een citadel. Al met al is de stad een bezoek zeker waard, al heeft het niet die bezienswaardigheden zoals steden als Wroclaw/Breslau of Krakau. Het voordeel is wel weer dat er amper toeristen komen, dus dat is weer een pluspunt.

In het centrum van Rzeszˇw staat een goed bewaard gebleven fort, het Lubomirski paleis

In het fort is een kazerne

Oude kaart van Rzeszˇw als muurschildering op een huis in het centrum

Sporen van een Oostenrijks verleden, het wapen van keizer Franz Jozef

Rzeszˇw heeft een aantal aardige winkelstraten en een mooi centraal plein. Helaas was het weer op deze dag in Mei een beetje grauw, maar dat is een goede reden om nog een keer terug te komen als het zonnig is. Rzeszˇw heeft al in de 14e eeuw stadsrechten gekregen, aan de diverse kerken is te zien dat de stad inderdaad al oud is, maar aangezien een echte oude kathedraal ontbreekt, lijkt het erop dat de stad in het verleden in de schaduw van een ander regionaal centrum gestaan heeft. Ik had onvoldoende tijd om het geschiedenismuseum van de stad te kunnen bekijken.

Het etnografisch museum

Kerk in Rzeszˇw

Het marktplein

Het stadhuis van Rzeszˇw