Website Jacques Bazen
Szczecin/Stettin

Menu

Bezoek aan Szczecin, 14 januari 2008

Szczecin, vroeger Stettin is een stad aan de Oder, in het meest westelijkste deel van Polen. De stad heeft bijna een half miljoen inwoners en is daarmee een van de grootste steden van Polen. Echter, de stad ligt wat perifeer, omdat het zo ver in de noordwestelijke hoek van Polen ligt. Szczecin was de hoofdstad van de regio Pommeren. De Oder verdeelde Pommeren in Voorpommeren (Westelijk van de Oder, inclusief Stettin) en Achterpommeren (oostelijk van de Oder, doorlopend tot aan Danzig, Gdansk). De de Tweede Wereldoorlog is Achterpommeren toegewezen aan Polen, inclusief de stad Stettin, die eigenlijk aan de westoever van de Oder lag. De Polen schopten de Duitsers over de grens en de lege plekken werden opgevuld door mensen uit Oost Polen, die op hun beurt door de Sovjets verwijderd werden. Het oosten van Polen werd namelijk geannexeerd door de Sovjet Unie. De verplaatsing van mensen van Oost naar West verklaart het feit dat er een omvangrijke Oekraiense minderheid in Szczecin is. Wat ik echter niet verwacht had, is dat behalve mensen ook hun symbolen en monumenten en dergelijke rücksichtlos door de Sovjets van Oost Polen naar West Polen werden getransporteerd.
Szczecin is in de laatste maanden van de Tweede Wereldoorlog vrijwel volledig verwoest. Pas jaren later is er voorzichtig een begin gemaakt met het restaureren en reconstrueren van oude historische gebouwen. Hierdoor heeft Szczecin pas recentelijk een aardig terrasjesgebied aan de Oder gekregen.

De Oder

Het oude stadhuis van Szczecin

Enkele van de gereconstrueerde oude huizen

Nederlands restaurant...

Szczecin is eeuwenlang de residentie geweest van de hertogen van Pommeren. Deze machthebbers bouwden het grote kasteel in het midden van de stad. Voor zover ik het kan zien is het op zijn minst gedeeltelijk een reconstructie, aangezien bepaalde gedeeltes een merkwaardig moderne bouwstijl hebben. Ook in dit gebouw zal de Tweede Wereldoorlog diepe sporen hebben nagelaten vermoed ik.

Het hertogelijk paleis

Uitzicht over de stad

Oder boulevard van Szczecin

In Szczecin staan nog 2 oude stadspoorten en 1 oude verdedigingstoren. De toren staat vlak bij de Oder en heet in het Duits "Siebenmäntelnturm". De overgebleven poorten heten Koningspoort en Berlijnse poort.

De Siebenmäntelnturm

De koningspoort

Inscriptie

De Berlijnse poort

Nu restaurant

Het centrum van Szczecin bestaat uit een aantal brede lanen met hoge huizen. Het lijkt wel een beetje op Parijs en Budapest bijvoorbeeld. Ik heb het idee dat hier ook een soort van Haussmann of Haussmann kloon aan het werk is geweest in de negentiende eeuw. Op de foto's hieronder wordt dit zichtbaar.

Westpomeranian Business School

Szczecin Polytechnic University

Interessant is het feit dat niet niet alleen de mensen uit het gebied wat vroeger Oost Polen was (nu Wit Rusland en Oekraine), werden verwijderd, maar ook hun symbolen. Bijvoorbeeld het onderstaande monument dat uit het vroegere Lemberg (nu Lviv) naar Szczecin is overgebracht.

De kathedraal die onlangs een nieuwe torenspits heeft gekregen

Nog een paar kerken in het centrum

Oosters orthodoxe kerk

Gedeeltes van de binnenstad worden gereconstrueerd

Station van Szczecin

met restaurant