Website Jacques Bazen
Warschau/Warszawa

Menu

Bezoek aan Warschau, mei 2010


Warschau is de hoofdstad van Polen en een bijzondere stad om te bezoeken. De stad is waarschijnlijk gesticht ergens in de Middeleeuwen, zo rond de dertiende of veertiende eeuw, maar pas vanaf de 16e eeuw begint Warschau echt mee te tellen onder de Poolse steden. Zo halverwege de zestiende eeuw wordt Warschau de residentie van de Poolse koningen. Dat had een behoorlijke groei tot gevolg en ook een aantal van de paleizen van de stad, op deze pagina afgebeeld, zijn in die tijd hier neergezet.
Als kind moest ik op de basisschool leren over het militaire Warschaupact en dat we daar bang voor moesten zijn, het was de tijd van "Liever een raket in de achtertuin dan een Rus in de keuken". Nog lang heeft Warschau voor mij een dreigende klank gehad, ook al was de Wende al geweest en het militaire Warschaupact opgeheven net toen ik naar het voortgezet onderwijs ging.
De oude stad van Warschau ziet er zeer aantrekkelijk uit, met oude architectuur en bijzondere gebouwen en pleinen. Alleen, het is nep-oud, want in de Tweede Wereldoorlog is Warschau door de Duitsers zeer grondig vernietigd. Alles wat er te zien is vandaag de dag, zijn reconstucties. Al moet ik daarbij zeggen dat dit prima gelukt is en een goed beeld geeft van hoe oud-Warschau eruit gezien moet hebben. Een ander bijzonder geval is het Jozef Stalin Kultuur en Wetenschapspaleis, een gebouw wat bijzonder opvalt in de stad. Het is vlak na de oorlog gebouwd, in Stalinistische stijl en ziet er bijna hetzelfde uit als een aantal in dezelfde periode gebouwde flats in Moskou. Dit om de "vriendschapsbanden" tussen de Sovjets en Polen te benadrukken. Een van mijn kennissen uit Warschau vertelde mij het volgende over het gebouw: "Jack, weet jij wat de mooiste plaats is in Warschau? Het observatieterras van het cultuurpaleis, want dan zie je dat lelijke gebouw tenminste zelf niet". Desalniettemin is het Stalin Kultuurpaleis toch uitgegroeid tot het landmark van Warschau.

Het kultuur en wetenschapspaleis

Rondom het cultuurpaleis zijn diverse nieuwe gebouwen neergezet de laatste tien jaar

Midden in Warschau staat het presidentieel paleis, ongeveer een maand voordat ik Warschau bezocht, in april 2010, was de Poolse president Lech Kaczynski in een air crash bij Smolensk om het leven gekomen. Er waren nog allerlei gedenkborden te zien, inclusief halfstok hangende vlaggen. Toen ik later dat jaar opnieuw in Warschau was, was alles weer bij het oude.

Warschau ligt aan de rivier de Weichsel, of Visla in het Pools. Naar deze rivier is het geologisch tijdvak het Weichsel glaciaal genoemd. Toen ik in Mei 2010 de stad bezocht, was er niet veel ijs aanwezig, water des te meer. Polen had toen met hoge waterstanden en overstromingen te kampen, vooral ook in de benedenloop van de Weichsel.

De Weichsel (Visla)

Het voormalige koninklijk paleis

Het slotplein behoort tot het oudste deel van de stad

Hieronder wat beelden van het (gereconstrueerde) oudste deel van de binnenstad van Warschau.

Het marktplein

Universiteit

Sommige delen van Warschau zijn net als het bovengenoemde cultuurpaleis opgebouwd in Stalinistische stijl. Onderstaande foto's laten een paar mooie voorbeelden zien.

Een ander bijzonder gebouw is de Polytechnische universiteit, waar ik in Mei 2013 was voor een conferentie. Dit gebouw heeft een heel bijzondere binnenplaats.

Polytechnische Universiteit

Het grootste park van Warschau is ook zeker de moeite waard om te bezoeken. Het is het Lazienki Park, ook wel het park van de koninklijke baden genoemd. Zoals op de foto's te zien bestaat het uit veel water. Er is ook een openlucht theater in Romeinse stijl.

Openluchttheater