Website Jacques Bazen
Alba Iulia/GyulafehťrvŠr/Karlsburg

Menu

Bezoek aan Alba Iulia, 2 mei 2007

Alba Iulia is een stad in het midden van het Roemeense landdeel TranssilvaniŽ. De stad is vroeger, eeuwen geleden ook geruime tijd hoofdstad geweest van het toen onafhankelijke TranssilvaniŽ. Iets van die oude glorie is nog steeds te bemerken als je door de stad loopt. De binnenstad van Alba Iulia is eigenlijk niets anders dan een enorme citadel, met daarin de belangrijkste openbare gebouwen.

De historische citadel van Alba Iulia

Poort

en toegangsweg

Alba Iulia is een stad van (megalomane) monumenten

In 1918 werd in Alba Iulia het verdrag getekend en geproclameerd dat TranssylvaniŽ voortaan bij RoemeniŽ zou horen. Symbolisch werd in 1922 Ferdinand hier door de paus tot koning van RoemeniŽ gekroond. Voor deze kroning werd speciaal een Orthodoxe kathedraal gebouwd. Hieronder staat deze afgebeeld.

Toegangspoort Orthodoxe kathedraal

Kathedraal

Koepel

Interieur van de kathedraal

Wat straatbeelden

Een flink gedeelte van de citadel wordt ingenomen door de hal van de eenheid en het museum van de eenheid, waar de aansluiting van TranssylvaniŽ bij RoemeniŽ wordt herdacht.

Museum van de eenheid

Museum van de eenheid

De hal van de eenheid

De vorsten van TranssylvaniŽ

Waarbij Vlad de Spietser (Dracula) prominent aanwezig is

Verdrag van de aansluiting

Maar niets in Alba Iulia haalt het bij de Rooms Katholieke kathedraal. Deze is uit de 12e eeuw en is echt enorm oud. Binnen in de kathedraal zijn verschillende praalgraven aanwezig van Hongaarse en Transsylvaanse vorsten, zoals van een van de grootste Hongaarse helden, Hunyadi Janos. Hunyadi verpletterde de Ottomaanse vloot in 1456, waardoor de Ottomanen zich gedurende lange tijd zich niet meer aan verovertochten waagden. Hunyadi wordt geŽerd met een standbeeld op het heldenplein, hűsűk tere, in Budapest.

De Rooms Katholieke kathedraal

Preekstoel

Orgel

Graf van Janos Hunyadi

Poort met de Transsylvanische dubbelkoppige (siamese?) adelaar

Station

met de trein naar Arad