Website Jacques Bazen
Baile Herculane/Herkulesfürdõ/Herkulesbad

Menu

Bezoek aan Baile Herculane, mei 2010


Volgens mij is Baile Herculane zo'n beetje een van de mooiste plekken in Roemenië. Het stond al een tijdje op mijn verlanglijstje om te bezoeken, en ik was er ook verbaasd over waarom de Romeinen na de verovering van Dacia hier in de complete wildernis zo'n kuuroord stichtten, gewijd aan hun halfgod Hercules. Het complex is gesticht in 102 na Christus en heette toen "Ad aquas Herculis sacras", een verwijzing die nog op een aantal gebouwen weer terugkomt. De Romeinse baden zijn gedeeltelijk bewaard gebleven en bevinden zich onder het enorme en spuuglelijke communistische hotel Roman. In de communistische tijd werd het elitaire kuuroord toegankelijk ontwikkeld voor massatoerisme, waardoor de skyline nu gedomineerd wordt, in ieder geval in het lager gelegen gedeelte van de vallei door betonnen lelijkheid. Maar aan de andere kant is dat natuurlijk ook een onderdeel van de Roemeense geschiedenis.

Bij Baile Herculane komt veel heet thermaalwater uit de grond. Daarin zijn diverse mineralen opgelost, waardoor het water een geneeskrachtige werking heeft. Ik merkte het vooral door de rotte eierenlucht van zwavelsulfide die ik uit enkele van de bronnen rook. En natuurlijk door de hoeveelheid damp die van het warme bronwater afkwam.

Baile Herculane heeft ook een station, hoewel dat wel een eindje van het kuuroord vandaan ligt. Het station ligt aan de hoofdweg van Orsova naar Caransebes, die verder gaat richting Lugoj en Timisoara. Baile Herculane ligt vlak bij het prachtige IJzeren Poort gebied van de Donau.

Het station van Baile Herculane

Het meubilair in het station is helaas niet in dezelfde stijl als het gebouw

Hoewel Baile Herculane gesticht is door de Romeinen in de tweede eeuw na Christus, is het kuuroord in de moderne tijd pas echt ontwikkeld ten tijde van het Habsburgse rijk in de 19e eeuw. De meeste gebouwen in het centrum dateren dan ook uit die tijd. Omdat Baile Herculane in die tijd vlak aan de grens lag en eigenlijk een soort veredelde grenspost, werd het kuuroord eigenlijk alleen gebruikt door militairen, en dan met name natuurlijk de officieren. Pas nadat de Ottomanen definitief uit de regio verdwenen waren, na de onafhankelijkheid van Roemenië en Bulgarije in 1878, ontwikkelde Baile Herculane zich echt tot een kuuroord voor de Oostenrijks-Hongaarse aristocratie. Vooral het bezoek van keizerin Elizabeth "Sissy" aan Baile Herculane in 1887, toen nog in het Hongaarse deel van de dubbelmonarchie gelegen, en Herkulesfürdõ geheten, wordt ook nu nog herinnerd.

Het centrum van Baile Herculane

Standbeeld van Hercules

Stadsplattegrond van Baile Herculane, een bijzondere vorm

Jammer genoeg is Baile Herculane ernstig in verval. De meeste 19e eeuwse gebouwen, die in Barokstijl zijn gebouwd zijn ernstig verwaarloosd en helaas niet meer te gebruiken zonder zeer omvangrijke restauratiewerkzaamheden. Slechts enkele van de oude gebouwen zijn gerestaureerd, de rest staat te verkommeren. Het zwaartepunt van het kuurtoerisme ligt op het moment meer in het moderne 20e eeuwse "betonnen" gedeelte van het stadje. Dat is natuurlijk ook een stuk goedkoper.
Bovendien ligt Baile Herculane qua infrastructuur op een van de meest afgelegen plekken van Roemenië, midden in de natuur weliswaar, maar het is beslist geen eenvoudige opgave om het plaatsje snel te bereiken. Er is geen groot vliegveld in de buurt, pas op drie uur rijden ligt Timisoara, wat een redelijke hoeveelheid internationale vluchten heeft. Het valt daarom ook vast niet mee voor de Roemeense overheid om investeerders te vinden om de historische gebouwen van Baile Herculane te restaureren.

Een van de verlaten en verpauperde badpaleizen

Ook de kwaliteit van diverse bruggen laat volgens mij te wensen over

Dwars door Baile Herculane stroomt het riviertje de Cerna

Enkele van de oude hotels zijn nog wel in gebruik, en een ervan is ook mooi gerestaureerd.

Herdenkingsbord van het bezoek van keizerin Elizabeth (Sissy) aan Baile Herculane

Het nieuwere deel van Baile Herculane is meer ingericht op massatoerisme en heeft diverse grote hotels.

Hotel Roman, een communistisch hotel in gewapend beton

Maar wel een hotel met Romeinse baden in de kelder

Rivier de Cerna bij hotel Roman

Hoger de bergen in, de weg naar Baia de Arama

Camping in de bergen

bij een aantal warmwaterbronnen

De hoogste toppen van de Cerna bergen zijn tot bijna 2000 meter