Website Jacques Bazen
Boekarest

Menu

Bezoek aan Boekarest, 30 april 2007

Met Koninginnedag in Boekarest, dat is weer eens wat anders. Ik dacht er nog over om naar de Nederlandse ambassade te gaan om te kijken of ze daar nog een feestje hadden. Dat bleek er ook te zijn, alleen een beetje een besloten feestje, met waarschijnlijk een heel duur toegangskaartje. Boekarest is de hoofdstad van RoemeniŽ, vandaar dat de ambassade er staat. Boekarest is geen oude stad, het heeft niet een mooi oud Middeleeuws centrum. Integenteel, al het oude is uit de stad weggesloopt in de communistische periode, en vervangen door brede boulevards, met pompeuze betonnen flats, die nu bijna instorten door de betonrot. Het paleis van de voormalige dictator Ceausescu is een van de grootste gebouwen ter wereld, en het is nog niet eens voltooid! Tegenwoordig is dit gebouw het parlementsgebouw van RoemeniŽ, maar kwade tongen beweren dat er nog heel wat voormalige Securitate kantoren zijn, waar nooit echt goed grote schoonmaak gehouden is. Roemenen noemen het werk van Ceausescu in Boekarest vaak spottend Ceausjima. Dat is een samentrekking van Ceausescu en Hirosjima.

Het voormalige paleis van Ceausescu, nu het Parlementspaleis

Voor het parlementspaleis ligt een enorm brede megalomane boulevard, de boulevard van de eenheid. Nu is RoemeniŽ wat betreft bevolkingssamenstelling absoluut geen eenheid, maar dat is natuurlijk maar een detailverschil. Misschien was ik nog wat te vroeg in het jaar, maar alle fonteinen werkten niet en de vijvers waren bijna leeg, het water dat er nog wel in zat had een akelige kleur, die wijst op sterke algengroei.

Boulevard van de eenheid

Nog een paar foto's van het straatbeeld in Boekarest, veel boulevards, met soms nog best wel aardige gebouwen erbij, die de communistische periode overleefd hebben.

Dacia

Kazerne

Universiteit

Het stadhuis van Boekarest

Boekarest ligt aan de rivier de D‚mbovita.

Het Gara de Nord station