Website Jacques Bazen
Brasov/Brassů/Kronstadt

Menu

Bezoek aan Brasov, 24 oktober 2006

Midden tussen de bergen van de Zuidelijke Karpaten, in het midden van RoemeniŽ ligt Brasov. Het is een stad met een prachtig Middeleeuws centrum. Brasov is een van de SiebenbŁrgen, een van de zeven Duitse vestingen in RoemeniŽ. Het is best wel bijzonder als je bedenkt dat zo ver van Duitsland vandaan nog Duitsers woonden. En eigenlijk zijn deze Duitsers in TranssylvaniŽ (Noordwesten van RoemeniŽ) door de geschiedenis heen een heel belangrijke bevolkingsgroep geweest. Ze kwamen uit het gebied van de Moezel, het gebied rond Trier en Luxemburg. Deze Duitsers kwamen op uitnodiging van de Hongaarse koning, vanaf het begin van de 13e eeuw. De Hongaren hadden toen dit gebied onder hun hoede. Toen de Duitsers het gebied rond Brasov kwamen, troffen ze een bijna ongerepte wildernis aan, een bijna leeg gebied, waar eigenlijk alleen wat scharrelende rondtrekkende Roemeense schaapherders leefden. De Duitsers namen de kolonisatie ter hand en stichtten zeven versterkte steden en bouwden talrijke kastelen. In het gebied rond Brasov waren vooral de Teutoonse ridders actief, die kort daarvoor uit Acco in IsraŽl verjaagd waren. Ze troffen daar een vrijwel leeg gebied aan, wat in de jaren daarvoor leeggeplunderd was door rondtrekkende Tataren van de steppe. De Duitsers en een Hongaarse bevolkingsgroep, die Szeklers genoemd worden, werden naar de Karpaten gestuurd, om de bergpassen van de Karpaten en daarmee het Hongaarse rijk te beschermen tegen verdere invallen vanuit het zuiden en oosten. Een van de steden die de Duitsers stichtten was Kronstadt, het huidige Brasov.

Het historische centrum van Brasov

Het station van Brasov heeft een typisch communistische architectuur. Maar toch is het een aardig station en een soort van monument voor een afgesloten periode.

Stationsgebouw

Stationsplein

Een van de perrons

De geschiedenis van Brasov is bijzonder, vooral ook na de Tweede Wereldoorlog. In een van mijn oude atlassen staat Brasov aangegeven als "Stalinstad". Die naam heeft Brasov gehad van 1950 tot 1960. In die periode lijkt een behoorlijke Russificatiepoging gedaan te zijn...

Kaart uit 41e druk Grote Bosatlas, Brasov heet hier Orasul Stalin

Boulevard in Brasov

Park

Heuvel bij het centrum van Brasov

Met "Hollywood" tekst

Zwaar verkeer in het centrum van Brasov

De gebouwen in het centrum van Brasov laten overduidelijk Duitse architectonische invloed zien. En nog steeds is er in de stad een behoorlijke Duitssprekende minderheidsgroep. Aan de grote panden in het centrum te zien, zijn ze in voorgaande eeuwen de elite van de stad geweest. Dat was na de Tweede Wereldoorlog uiteraard definitief afgelopen, vele Duitsers zijn naar Duitsland gevlucht voor de oprukkende Sovjetlegers. Anders dan veel andere Oost Europese landen, zoals bijvoorbeeld Polen heeft RoemeniŽ nooit de Duitsers eruit getrapt in 1945. Velen zijn uit eigen beweging vertrokken na 1989, of daarvoor door de Bondsrepubliek Duitsland in onderhandeling met de Roemeense Ceausescu-regering vrijgekocht. Van de ongeveer een miljoen Duitsers in RoemeniŽ in 1900 zijn er nu amper 50.000 meer over.

Hoofdstraat van Brasov

De hoofdstraat loopt uit op het centrale plein

met de Duitse kerk, de "Schwarze Kirche"

De Duitse protestantse Zwarte Kerk

Het plein ademt een Duitse sfeer, net alsof je in een Duitse stad bent

Op het plein staat ook het oude stadhuis, een prachtig gebouw

De citadel van Brasov

De bibliotheek van de humanist Johannes Honter, astronoom en cartograaf

Nog een paar straten in het centrum van Brasov

De oude pas gerestaureerde stadsmuur van Brasov

Een van de toeristische attracties van Brasov is dat je met een kabelbaan naar de top van de berg T‚mpa kunt, die aan de rand van het stadscentrum ligt. De top van de berg is te bereiken met een kabelbaan. Vanaf de top heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Uitzicht vanaf de T‚mpa mountain

De achterkant van de "Hollywood" letters

De Transsylvania universiteit van Brasov

Vanaf Brassov ben ik met de trein naar Sighisoara gegaan, ook een van de Siebenburgen, de Duitse naam van de stad is Schšssburg. Ook die stad is gebouwd door Duitse kolonisten. Onderweg daarheen is vanuit de trein het mooie landschap rondom Brasov te bewonderen.