Website Jacques Bazen
Cluj-Napoca/KolozsvŠr/Klausenburg

Menu

Bezoek aan Cluj, 25 oktober 2006

Op weg terug naar Nederland een bliksembezoekje gebracht aan Cluj Napoca in februari 2006, en later in oktober 2006 wat uitgebreider. Cluj is een van de belangrijkste steden van RoemeniŽ. De stad heeft echter een hele controversiŽle geschiedenis. Oorspronkelijk heette de stad gewoon Cluj (Kloejz), of zoals de Hongaren het noemen KolozsvŠr (Kohlohzsjvaar). Of als je Duitser was, noemde je de stad Klausenburg. De naam is in de jaren zeventig van de twintigste eeuw echter veranderd in Cluj-Napoca. Dat is niet zomaar zonder reden gebeurd. Het heeft te maken met het idee dat op de plek waar nu Cluj gebouwd is, vroeger een Romeinse stad en legerkamp Napoca gelegen heeft. Volgens sommigen was de naamswijziging alleen maar bedoeld om de Hongaarse minderheid duidelijk te maken dat Cluj geen Hongaarse stad is, maar gesticht is in of zelfs voor de Romeinse tijd, door de DaciŽrs, de voorouders van de Roemenen. Interessant is hoe ieder volk probeert om de geschiedenis naar zijn hand te zetten. Wat wel duidelijk is, is dat Cluj in de middeleeuwen opnieuw is gesticht. En niet door de Hongaren of Roemenen, maar door Duitse kolonisten die overal in Oost Europa zich vestigden. In dit gebied kwamen ze op uitnodiging van de Hongaarse koning, rond 1250. Als je meer over deze Duitse bevolkingsgroep wilt weten, kijk dan op de pagina van Brasov of Sighisoara, twee andere steden die door Duitsers gesticht zijn. De Duitsers die op de plek van Cluj zaten, noemden de naam van de door hen gestichte nederzetting Klausenburg. Daar is de naam Cluj en ook KolozsvŠr van afgeleid. Klause betekent in het Middelduits zoiets als bergpas. Aangezien Cluj in een vallei omgeven door bergen ligt, is dat niet zo'n gekke gedachte.

Bergen rond Cluj/Klausenburg (Klause = bergpas)

Uitzicht over Cluj, met in het midden de Michaelskerk

Ik kwam in Cluj aan op het treinstation, vanaf Sighisoara. Als je op het centraal station van Cluj bent, moet je nog zeker wel een kilometer naar het zuiden lopen, over een kaarsrechte boulevard, voordat je in het centrum bent.

Treinstation Cluj

Boulevard naar het centrum

straat bij het station

flat

huis/restaurant

Na een kilometer lopen over de boulevard richting het centrum, zie je aan je linkerhand het Michael de Dappere plein, met een standbeeld van deze heerser die voor het eerst RoemeniŽ wist te verenigen, ook al was het voor minder dan een jaar. Zie de pagina over Tirgu Mures voor een uitgebreider verhaal en plaatje.

Het Michael de Dappere plein

Straten in het centrum van Cluj

Dwars door Cluj stroomt de Somes-rivier (Szamos in Hongaars, Samosch in Duits)

Het stadshart van Cluj is de St. Michaelskerk

De Gothische Rooms Katholieke St. Michaelkerk is gebouwd in de 14e eeuw en is zonder twijfel het oudste gebouw van Cluj. Wel is het zo dat de toren een stuk nieuwer is, die is gebouwd rond 1860. Toen ik binnen in de kerk kwam, overviel me de rust die in het gebouw heerst. Echt een plek om even tot rust te komen in het drukke stadsgewoel van het centrum buiten de kerk.

In het parkje voor de St. Michaelskerk, staat een enorm standbeeld voor de Middeleeuwse Hongaarse koning Matthias Corvinus, ook wel Matthias de Rechtvardige genoemd. Zijn regeerperiode viel in een bloeitijd van het Hongaarse rijk. Nog steeds is Koning Matthias een Hongaarse volksheld. En deze man is in Cluj geboren, in het jaar 1443.

Standbeeld koning Matthias Corvinus

Geboortehuis Matthias

En dan is er nog het opgravingsgat...Volgens Roemeense historici zijn de opgravingen bij het Matthiasbeeld de resten van de Dacisch/Romeinse nederzetting Napoca. Als dat klopt, dan betekent dit dat de DaciŽrs en dat betekent voor velen een is gelijk teken met de Roemenen, deze plaats al in gebruik hadden voor de Hongaren en Duitsers Klausenburg stichtten in de Middeleeuwen. Met andere woorden, volgens veel Roemenen: Wij waren hier eerst, wij hebben het terecht voor het zeggen hier.

Het "Napoca" opgravingsgat

Het stadhuis van Cluj (met balkon en vlaggen)

Franciskaner kerk, Hongaarse Rooms Katholieke kerk

de kerk van binnen

Obelisk op het plein bij de kerk

Gereformeerde Theologische Universiteit

Trolleybussen

bij het Avram Iancu plein

Roemeens Orthodoxe kerk

Het theater van Cluj

Rechtbank

Babes Bolyai Universiteit van Cluj

Babes Bolyai Universiteit van Cluj

Een stuk van de oude stadsmuur van Cluj

Hongaars gereformeerde kerk

St. Joris, de drakendoder

Aanplakbiljet voor 50 jaar herdenking Hongaarse opstand in Budapest

Uitzicht over Cluj, vanaf de citadel

Cluj heeft een vliegveld, waarvandaan ik naar Boedapest vloog. Het vliegveld is nogal klein, maar heeft toch de pretentieuze naam International Airport Cluj.

Cluj vanuit de lucht