Website Jacques Bazen
Huedin/Bánffyhunyad/Heynod

Menu

Bezoek aan Huedin, 1 februari 2009

Huedin, of Bánffyhunyad op zijn Hongaars is een stadje in het Apuseni gebergte, of zoals de Hongaren het noemen de Kalotaszeg regio. Huedin ligt vlakbij het dorp Izvoru Crisului/Körösfõ, en aan de hoofdweg van Oradea naar Cluj. De eerste keer dat ik Huedin bezocht was toen ik met de trein, een intercity reisde van Cluj naar Oradea en deze intercity een stop maakte in Huedin. Ik herinner me nog goed dat ik me toen afvroeg welke metropool hier nou toch zou liggen. Voor mijn gevoel was het gebied tussen Oradea en Cluj bijna onbevolkt. Maar goed, Huedin heeft wel een aantal dingen te bieden, met name op het gebied van toerisme.
Huedin heeft lange tijd bij Hongarije gehoord en de familie Bánffy had het in bezit, vandaar de wat lange en merkwaardige Hongaarse naam van de plaats. Ongeveer 30% van de bevolking in Huedin is Hongaars op dit moment, zij vormen er nu de grootste minderheid.
Tijdens mijn bezoek aan Huedin was het midden in de winter en bovenin het gebergte waar Huedin ligt, lag er nog veel sneeuw, het ziet er allemaal een beetje grauw uit. 's zomers is het er wel wat gezelliger moet ik zeggen, toen ik er ongeveer een half jaar later doorheen reed met de auto zag alles er een stuk vriendelijker uit.

De Hervormde kerk van Huedin (Hongaarse gereformeerde kerk)

De kerktoren van de Hervormde kerk

Straatbeeld