Website Jacques Bazen
Baile 1 Mai

Menu

Bezoek aan Baile 1 May, 10 mei 2007

Baile 1 May is een Roemeens kuuroord, in de buurt van de stad Oradea. Het is een gebied met post-vulkanische verschijnselen, er zijn warmwaterbronnen, met interessante flora en fauna en ook bronnen met geneeskrachtige werking. De warmwaterbronnen zijn het interessantst. Het water is constant een graad of 30-40 en daardoor te warm voor bijna alle dieren. Er is slechts 1 vissoort die kan overleven, evenals een slakkensoort die alleen in het Tertiair voorkwam, een soort van levend fossiel dus. Voor de rest is de bron bedekt met eveneens elders uitgestorven Tertiaire waterlelies. Voor het overige was het er doodstil, het seizoen was nog niet begonnen. Er stond alleen een schurftig paard wat te grazen. Het hele gebied is een beschermd natuurmonument.

Kaart van het gebied

Warmwaterbron

Het zwembad van Baile 1 May, het oudste golfslagbad van RoemeniŽ

Straatbeeld

Het oude casino van Baile 1 May

De kerk van Baile 1 Mai

Hotel

Pad de heuvels in

Bos

Hoger op de helling, met resten van veel landslides

Uitzicht op het dal

Tijdens het lopen zie je verschillende malen karst verschijnselen. Een daarvan is een enorme krater, waar het kalksteen door stromend water is opgelost en een verdwijngat van enkele honderden meters diep is ontstaan. Er staat geen hekje rond en dat is best gevaarlijk, je kunt er zo invallen, en dat overleef je beslist niet.

Verdwijngat

Gat

Uitzicht op het nabijgelegen dorp Betfia

Helemaal op de top van staat een uitkijktoren met daarop allerlei zendapparatuur. Je kunt de toren zo opklimmen, alleen het geval is behoorlijk verroest en heel gammel. Achteraf was het misschien beter geweest om het niet te doen. Maar ja, als anderen het ook doen...

Gammele uitkijktoren

Uitzicht vanaf de toren

De kwaliteit van de toren was nou niet direct geweldig