Website Jacques Bazen
Miercurea Ciuc/Csíkszereda/Szeklerburg

Menu

Bezoek aan Miercurea Ciuc, 23 oktober 2006

Miercurea Ciuc is een stad van ongeveer 40.000 inwoners. De Hongaarse naam van deze stad is Csíkszereda. De Hongaren vormen hier de grootste bevolkingsgroep. Meer dan 80% van de bevolking is Hongaars. Deze bevolkingsgroep zijn de zogenaamde Szekler Hongaren. Dat zijn de bewakers van de grenzen van het oude Hongaarse rijk, dat in het oosten begrensd werd door de Karpaten. De Szeklers moesten de bergpassen bewaken tegen indringers vanuit het oosten. Miercurea Ciuc werd gebouwd als sterke vesting, inclusief kasteel in de Ciuc vallei. Omdat de stad zo hoog ligt, is het er erg koud. Er heerst een landklimaat, met een korte zomer en een lange strenge winter. De naam van de stad betekent "Markt op woensdag". De stad is de hoofdstad van de Harghita provincie.

Kasteel van Miercurea Ciuc

Het provinciehuis van de Harghita provincie, in communistische stijl

Het oude paradeplein

Sapientia universiteit

Theater

Orthodoxe kerk

Monument

Wegwerkzaamheden in het centrum

Ik heb die dag op een Roemeense voortgezet onderwijs school lesgegeven. Dat was een unieke ervaring. Het onderwijs in Roemenië is heel anders dan in Nederland. Ik heb over Nederland verteld (allemaal in het engels natuurlijk) en de leerlingen ook een aantal Nederlandse woorden geleerd. Bijvoorbeeld tot tien leren tellen enzo. En na afloop hebben we een klassenfoto gemaakt, die je hieronder kunt zien!

Markt in Miercurea Ciuc

Koeienkudde in de stad

Csíksomlyó Rooms Katholieke kerk, een bekend bedevaartsoord

Agnes en Sándor

Geneeskrachtige bron

Gebed bij het bedevaartsoord

Zonsondergang

Op 23 oktober 2006, de dag dat ik hier was, was het net 50 jaar geleden dat de Hongaren in Boedapest tijdens de Hongaarse opstand in 1956 vochten tegen de Russen. Ook al vond deze gebeurtenis plaats in een ander land, de Hongaarse inwoners van Miercurea Ciuc voelen zich nog steeds volledig Hongaars en voelen zich dus ook sterk verbonden met het Hongaarse moederland. Vandaar dat op die dag in deze Roemeense stad een standbeeld werd onthuld. Duizenden mensen waren 's avonds uitgelopen om dit mee te maken.