Website Jacques Bazen
Odorheiu Secuiesc/Székelyudvarhely/Oderhellen

Menu

Bezoek aan Odorheiu Secuiesc, 16 oktober 2007

Odorhei is een stad in de Roemeense provincie Hargitha, maar de bevolking bestaat voor meer dan 95% uit Hongaren. Deze Hongaren, ook wel de Széklers genoemd, zijn na het verdrag van Trianon, toen de grenzen verschoven, in Roemenië terecht gekomen. Odorhei was vroeger een van de hoofdsteden van de Székely. Odorhei is een interessante stad, voor mijn gevoel een stad met een redelijk florerende economie. En...iets heel bijzonders...toen ik over het marktplein liep zag ik opeens een Friese vlag. Geen idee wat die nu weer hier deed. Mijn Hongaarse vrienden vertelden dat het een bakker uit Nederland was. Gezien de Friese vlag dan waarschijnlijk uit Leeuwarden. Het bleek echter te gaan om een lokale bakkerij die met hulp vanuit het Friese Kollum is opgezet en eerlijk is eerlijk, erg lekker gebak maakt. In mijn verschillende volgende bezoeken aan Odorhei (of Udvarhely zoals de mensen ter plaatse liever hebben dat je de stad noemt) heb ik verschillende malen ervan kunnen genieten.

Het centrum van Odorhei

Interieur van de kerk

Odorhei heeft een mini-heldenplein, net zoals in Boedapest, maar hier met Székely helden

Op het plein in het centrum staat ook nog een gereformeerde kerk, en daarachter gaat het plein weer verder, en daar staat het beeld, de ijzeren soldaat.

De gereformeerde kerk van Odorhei

Het (sociaal realistische) beeld van de ijzeren soldaat

Aan een van de uiteinden van het plein is een trap naar boven, van waaraf er een mooi uitzicht is over het centrum. Bovenop deze heuvel staat een Rooms Katholieke kerk, met daarnaast een juweel van een Jugendstil school.

Rooms Katholieke kerk

Prachtige Jugendstil school

Dwars door Odorhei stroomt de rivier de Kleine Kokel, of zoals de Hongaren hier zeggen de Kis Kükülő, die ongeveer 50 kilometer stroomopwaarts ontspringt in Bucsin.

De Kleine Kokel

Langs de rivier staat ook een fort. Het is echter nu niet meer dan een ruďne. Het fort is verschillende malen verwoest en weer opgebouwd en weer verwoest. De resten van de muren staan er nog, maar de binnenruimte van het fort is gebruikt voor een school.

Het fort van Odorhei

De school in het oude fort

Ook de moeite van het bekijken meer dan waard is het stadhuis van Odorhei. Het is een mooi oud gebouw, met een enorme zaal, veel groter dan je zou verwachten voor een stad met een dergelijke omvang (30000 inwoners). Het lijkt een aanwijzing te zijn dat de stad vroeger een regionale bestuurlijke functie had.

Naast het gemeentehuis van Odorhei is de volksbank gevestigd. Op zich een heel normaal bankgebouw, maar schijn bedriegt, althans een beetje... Op de glazen deur is een sticker aangebracht dat het verboden is om met wapens in de bank te komen. Tja, volgens mij is het in Roemenië ook verboden om met wapens op straat te komen. Maar ik kan het mishebben natuurlijk.

Wat straatbeelden uit Odorhei

Twee/drietaligheid in Odorhei

Het theater van Odorhei

Székely museum

Orthodoxe kerk

Hongaarse gereformeerde school