Website Jacques Bazen
Orastie/Szászváros/Broos

Menu

Bezoek aan Orastie, 18 augustus 2007 & 29 februari 2008

Orastie is een van de wat kleinere stadjes in Transsilvanië. En tevens één met wat merkwaardige namen. De Roemeense naam Orastie betekent simpelweg "stad". De Hongaarse naam Szászváros betekent "Saksenstad". De Roemenen hebben waarschijnlijk de Hongaarse naam vertaald en het "Saksen" bijvoeglijk naamwoord eraf gehaald... Het feit dat er eventueel een ander volk een stad gesticht zou kunnen hebben dan de Roemenen, of hun (zelfgeclaimde) voorouders de Dac is voor Roemeense nationalisten natuurlijk ondenkbaar. Maar die Duitse naam "Broos" intrigeert me. Ik heb geen flauw idee wat dit zou kunnen betekenen. Het betekent vast geen breekbaar. Orastie/Broos was de meest westelijke stad van de Transsilvaanse Saksen. Hun leefgebied strekte zich uit zoals ze zelf zeggen: "Von Broos bis Draas" (Draas ligt een aantal kilometers ten zuiden van Odorhei)

Orastie heeft een typisch Duitse kern, met een vrij grote gefortificeerde kerk. Op de burcht van Tirgu Mures na is het de grootste die ik in Transsilvanië heb gezien. Op dit moment is er echter nog slechts een zeer kleine Duitstalige minderheid in de stad.

De fortkerk van Orastie

De oude Saksische fortkerk is niet de enige kerk in de stad. Er staat ook nog een Roemeens Orthodoxe kathedraal. Die staat op het centrale plein van de stad. Dit plein ziet er best aardig uit, met veel groen, een parkje en dergelijke. Alleen jammer dat de Roemeense nationale symbolen je zo enorm opgedrongen worden als je hier rondloopt. Natuurlijk staat er het onvermijdelijke beeld van Mihai Viteazul en Decebal en nog een stel van dat soort figuren die door nationalisten in de Roemeense geschiedschrijving opgeblazen worden tot helden.

Plantsoen bij de orthodoxe kerk

De orthodoxe kerk van Orastie

Midden in het centrum staat een borstbeeld van Decebal, de laatste koning van Dacia. De Dac en de Romeinen leefden vredig naast elkaar, de Romeinen waren tevreden met de Donau als noordgrens van het rijk. Decebal maakte ruzie met de Romeinen, en verklaarde hen de oorlog. De Romeinen trokken vervolgens tegen hem ten strijde, en Decebal werd met zijn leger weinig verassend verpletterend verslagen. Vanaf die tijd heersten de Romeinen over Roemenië. Wat in werkelijkheid een onbezonnen actie was van Decebal werd door de Roemeense nationalisten herschreven als een glorieuze ondergang, een daad van groot verzet en een strijd van David tegen Goliath. Hier in Orastie blikt Decebal dus nog steeds uit over het centrale plein van Orastie.

Borstbeeld van Decebal, de laatste koning van de Dac

Resten van een fort van de Dac

Stadhuis van Orastie

Straatbeeld in Orastie

Historisch museum van Orastie

met historische taferelen in muurreliëf

Fabriek middenin het centrum