Website Jacques Bazen
Sântioana de Mures/Csittszentiván/Johannisdorf

Menu

Bezoek aan Sântioana de Mures, 21 oktober 2006

Niet ver van het veel grotere Tirgu Mures ligt het dorp Sântioana de Mures. Dit dorp is een typisch Transsylvanisch dorp van Szekler Hongaren (meer over deze bevolkingsgroep/minderheid is te lezen op de fotopagina van Tirgu Mures). Op de foto hieronder een typische Szekler toegangspoort tot het erf van een huis of boerderij.

Toegangspoort

De kerk van het dorp is gebouwd in 1789, in hetzelfde jaar als de kerk van het buurdorp Panet. In die periode in de achttiende eeuw werd het Hongaarse volksdeel langzaam maar zeker steeds belangrijker, en begon het de plek over te nemen van de oude elite, de Transsylvanische Saksen. Deze Duitsers waren in de Middeleeuwen naar Roemenië getrokken, op uitnodiging van de Hongaarse koningen, vanwege hun expertise. Al snel waren de Duitsers de belangrijkste bevolkingsgroep, mede vanwege hun rijkdom.

Kerk van Sântioana

De wegen in het dorp zijn nauwelijks verhard

Szekler houtsnijwerk

In Sântioana/Csittszentiván werken nog veel mensen in de landbouw. De boerderijen zijn vaak klein en er zijn weinig machines. Bijna al het werk gebeurt met paard en wagen. Hieronder zie je een paar foto's van zo'n boerderij.

Varkens

Basisschool

Kerk van 7e dags adventisten