Website Jacques Bazen
Sebes/Szászsebes/Mühlbach

Menu

Bezoek aan Sebes, 18 augustus 2007

Sebes of zoals de Transsilvaanse Saksen het noemen Mühlbach (Molenbeek), is een van de steden in Transsilvanië. Het is een van de Siebenbürgen, net zoals bijvoorbeeld Brasov, Sighisoara en Sibiu. Sebes/Mühlbach is een van de oudste duitse nederzettingen in het huidige Transsilvanië. Voordat de Duitsers kwamen was het gebied al bevolkt met nomaden stammen en nog eerder schijnt er een Romeins legerkamp te hebben gestaan, met de naam Saboesia. In ieder geval ligt Sebes op een strategische plaats bij een bergpas tussen de Westelijke Karpaten en de Zuidelijke Karpaten, op de plaats waar de rivier de Mures het gebergte doorsnijdt. Sebes ligt dan ook bij de monding van de Sebes-rivier in de Mures.

Straatbeeld in Sebes

Huis in een voormalig bastion

Straat in het centrum

Net zoals bijna alle andere Saksische steden heeft Sebes ook een fortkerk. Helaas is die niet zo ongeschonden bewaard gebleven als bijvoorbeeld die in het nabijgelegen Aiud. Maar dat neemt niet weg dat de kerk van Sebes na die van Brasov en Cluj de grootste Middeleeuwse Gotische kerk van Transsilvanië is.

Fortkerk van Sebes

Stadspark in het centrum

Toen ik Sebes bezocht waren de "Sebes dagen" (Zilele Sebesului) net aan de gang. De hoofdweg die dwars door het stadje loopt was afgesloten en was een grote braderie.

Braderie in Sebes

De grote school in het centrum laat nog wat echo's uit het Saksische verleden zien.

De Sebes rivier stroomt door het centrum van de stad

Ook langs de weg zijn sommige hotels nog voluit Duits. Misschien niet zozeer dat men in het dagelijks verkeer nog veel Duits spreekt, maar qua inrichting is het overduidelijk waar de inspiratie vandaan komt.

De buitenwijken