Website Jacques Bazen
Sibiu/Hermannstadt/Nagyszeben

Menu

Bezoek aan Sibiu, 1 mei 2007

Sibiu is de culturele hoofdstad van 2007. En omdat ik al veel goeds van de stad gehoord had, besloot ik om op weg van Boekarest naar Arad er maar even te stoppen om er een bezoek te brengen. Boekarest - Sibiu is overigens nog een hele trip. Ik ging met de trein, dwars door de Karpaten, om dan langs Brasov naar het westen te gaan. De trein rijdt dan langs het Fagaras massief, waar de hoogste bergen van RoemeniŽ liggen, onder andere de Moldaveanu, met 2544meter de hoogste berg.

Treinreis door de Karpaten

Uitzicht op het Fagaras gebergte.

Wat interessantheid betreft is Sibiu mij zeker niet tegengevallen. Het is een stad die in eerste instantie gebouwd is door Duitse kolonisten. Tenminste ze heten "Transsilvanische Saksen". Men weet niet exact waar deze mensen vandaan komen, maar meest voor de hand ligt het Moezelgebied en Luxemburg, gezien de verwantschap met het dialect. Het is dan ook zo dat Luxemburg stad is uitgekozen om samen met Sibiu culturele hoofdstad te zijn, als soort van eerbetoon aan deze kolonisten die in feite verantwoordelijk zijn voor de ontginning en economische groei van enorme delen van Oost Europa. Een rol die eigenlijk veel te weinig wordt erkend.

Sibiu heeft een mooi gerestaureerde binnenstad. Eigenlijk heb je niet eens in de gaten dat je in een Roemeense stad loopt. De oudste delen van de binnenstad zien er Duits uit, de nieuwere stukken hebben meer iets Oostenrijks/Hongaars achtigs. De Duitse naam voor Sibiu is Hermannstadt, de Hongaarse naam is Nagyszeben. Maar wie Hermann geweest is weten we niet meer...

Sibiu - Hermannstadt

De grote markt van Sibiu is prachtig en indrukwekkend. Het is voortreffelijk gerestaureerd. Hieronder staan enkele plaatjes van het plein, het gemeentehuis en de kerk die aan dit plein liggen.

Grote markt van Sibiu

Kerk en gemeentehuis

Brueckental museum

De grote kerk met interieur

Achter de grote markt is de kleine markt. Deze kleine markt is te bereiken door onder de Stadtturm door te lopen. Deze stadstoren is zo typisch Duits dat hij in iedere andere Duitse stad had kunnen staan.

De stadstoren van Sibiu

Het kleine marktplein is ook een heel mooi plein. Er zijn een aantal leuke terrasjes en ook Sibiu's beroemde stadsbrug. Ook hier is alles prima gerestaureerd. Ik zie op dit plein een aantal Roemenen verbaasd een groep Chinese toeristen bekijken, vast voor het eerst dat er hier zoveel toeristen uit de hele wereld zijn. De jeugdherberg die op dit plein zit is helaas helemaal vol. Dat is me in RoemeniŽ nog nooit eerder overkomen.

De brug van Sibiu op het kleine plein

Het kleine plein van Sibiu

Uitzicht op het kleine plein en de Lutherse kerk vanaf de stadstoren

De Lutherse stadtpfarrkirche is nog steeds een Duitstalige kerk. Allerlei opschriften in de kerk herrinneren aan de periode dat Duits hier de voertaal was in dit gebied. Na de Wende van 1989 zijn de meeste Transsilvanische Saxen naar Duitsland vertrokken.

Duitse Lutherse kerk

Uitzicht op de markt

toren van de Lutherse kerk

Orthodoxe kathedraal

Sibiu bij zonsopkomst

Een van de oudste huizen van Sibiu, met trapgevel.

Oude stadspoort

Gedeelte van de stadsomwalling

Nog wat straatbeelden van het centrum.

Interieur van een restaurant aan het kleine plein

Trein naar Medias