Website Jacques Bazen
Sighisoara/Segesvár/Schäßburg

Menu

Bezoek aan Sighisoara, 24 oktober 2006

Sighisoara ligt in het hart van Siebenbürgen, het gebied dat gekoloniseerd is door de Transsylvanian Saxons. Sighisoara is wat betreft binnenstad en architectuur een typisch Duitse middeleeuwse stad. Het is ook zonder twijfel de best bewaarde middeleeuwse vesting van Roemenië. Het is best wel vreemd dat er een grote Duitse gemeenschap was, zo ver van Duitsland vandaan. Het is overigens duidelijk dat deze Duitsers, de Transsylvanian Saxons, geen Saksen zijn. Ze zijn vooral afkomstig uit het gebied rond de Moezel, maar ook uit Vlaanderen en zelfs uit Nederland. Voor meer info over de Saksen, kijk dan op de pagina van Brasov. De naam Siebenbürgen, van het gebied waar Sighisoara in ligt, betekent waarschijnlijk Zeven Burchten, zeven Duitse steden, waar Sighisoara er een van is. Schäßburg is de Duitse naam. Toch zijn er ook mensen die beweren dat Siebenbürgen een andere betekenis heeft. Omdat er vooral Nederduitse en Vlaamse kolonisten in de 12e eeuw heen gingen, wordt er ook wel eens geopperd dat Siebenbürgen misschien de betekenis heeft van Zevenbergen. Sommige historici gaan zo ver dat ze veronderstellen dat de naam komt van het Brabantse plaatsje Zevenbergen. Persoonlijk denk ik niet dat dit dorp iets met Transylvanië te maken heeft, maar het is een interessante suggestie.

Historisch Sighisoara ligt op een rots die boven het dal van de Târnava (in 't Duits: Kokel) rivier uitsteekt. Het is een uitstekend te verdedigen plaats. De tekening hieronder laat zien hoe Sighisoara er rond 1750 uitzag, eigenlijk gewoon hetzelfde zoals vandaag de dag.

Sighisoara rond 1750, plaatje van wikipedia

Brug over de Kokel rivier, onderaan de rots waarop de stad is gebouwd

Kokel rivier (Târnava)

Orthodoxe kathedraal

De orthodoxe kathedraal heeft buitengewoon mooie muurschilderingen

Beklimmen van de heuvel waarop de oude stad ligt

De kloktoren, tevens een van de stadspoorten

Uitzicht vanaf de kloktoren

De Lutherse kerk

Pad langs de stadsmuur

Interieur van de Lutherse kerk

Markt, met op de achtergrond (in geel), het geboortehuis van Vlad Tepes

Vlad Tepes is meer bekend als Graaf Dracula, vanwege zijn wreedheid

Roemenen zijn trots op Vlad Tepes, hij is een volksheld. Volgens de legendes versloeg hij een enorm Turks leger, voornamelijk door ze angst in te boezemen door een woud van 20.000 gespietste Turken in de buurt van de hoofdstad te plaatsen. Daarvoor had hij bij een invasie vanuit Wallachije in Bulgarije al ruim 23.000 Turken en Bulgaren gespietst. Toen de Turkse legers dit allemaal zagen, was hun moraal om te vechten zo laag dat ze terugvluchtten naar Istanbul (in die tijd: Constantinopel). Een grote overwinning voor Vlad Tepes, die ondanks zijn wreedheid uitgroeide tot vrijheidsstrijder. Tegenwoordig zou men een dergelijk persoon hopelijk snel opsluiten in een gesticht of TBS kliniek.

Een borstbeeld van deze Vlad

Het marktplein van Sighisoara, met de kloktoren op de achtergrond

Straatjes in het centrum

Na verloop van tijd was het lagere deel van de berg volgebouwd en ging men hogerop. Op dit hogere deel werden in eerste instantie een grote kerk, de Bergkerk, en een school gebouwd. Om dit hogere deel makkelijk te kunnen bereiken vanuit het lagere deel van de stad, legde men een lange overdekte houten trap aan, die ze de scholierentrap noemden.

De scholierentrap

De school bij de Bergkerk

Koor van de Bergkerk

Interieur Bergkerk

met fresco van St. Joris de drakendoder

Catacomben van de Bergkerk

De oude stadsmuur

Vanaf de heuvel waar de Bergkerk op staat heb je een fantastisch uitzicht over de Kokel-vallei.

Uitzicht over de vallei, tussen twee oude stadstorens

De oude stadsomwalling van Sighisoara is nog bijna helemaal intact, op de onderstaande foto's staan nog een paar van de stadstorens. De linkertoren met de merkwaardige uitspringende galerij heet de tingieterstoren.

Het stadhuis van Sighisoara

Nog een paar resten van de stadsomwalling

Uitzicht over de Kokel vallei

Treinstation van Sighisoara