Website Jacques Bazen
Tirgu Mures/Marosvásárhely/Neumarkt am Mieresch

Menu

Bezoek aan Tirgu Mures, 21 oktober 2006

Tirgu Mures is de hoofdstad van de Roemeense provincie Mures. En door de stad heen stroomt ook nog eens de rivier de Mures. Net als vrijwel alle andere steden in Roemenië, heeft Tirgu Mures ook een Hongaarse en Duitse naam. Mures is hetzelfde als Maros in het Hongaars en Mieresch in het Duits. Tirg betekent hetzelfde als Vásár en dat betekent in het Duits (en Nederlands) markt. Tirgu Mures betekent dus marktstad aan de Mures rivier. De stad is gesticht rond het jaar 1350, door Hongaarse en Duitse kolonisten. De Hongaren werden Székely genoemd, dat waren mensen die de grenzen van het Hongaarse rijk moesten bewaken. Die grenzen werden gevormd door het Karpaten gebergte. De nakomelingen van deze Székely leven nog steeds in het gebied rond Tirgu Mures en maken zo ongeveer 50% van de bevolking van de stad uit. Tirgu Mures is het prototype van een multi-etnische stad. Over het algemeen zijn de verhoudingen tussen de bevolkingsgroepen redelijk goed, hoewel de Hongaarse partij, de RMDSZ (UDMR in het Roemeens) blijft vragen om meer autonomie voor het Szeklerland. Een explosie van etnisch geweld, tot nog toe gelukkig de enige, vond in deze stad plaats in 1990, toen Hongaren en Roemenen slaags raakten, waarbij verschillende doden vielen en honderden gewond raakten.

Tirgu Mures is prima bereikbaar, ongeveer 15 kilometer van de stad ligt Tirgu Mures Transsylvania Airport. Deze luchthaven heeft vele vluchten op Budapest. Vanaf het vliegveld is er een goede busverbinding met het centrum van de stad.

Vliegtuig nadert Tirgu Mures airport vroeg in de morgen

Vliegtuig

Luchthavengebouw

Toen ik in de bus zat van het vliegveld naar het stadscentrum, was ik compleet verrast door de enorme Azomures-fabriek. Dat is een enorme kunstmest fabriek die, zoals op de foto's te zien is, gedurig enorme rookwolken uitbraakt. Achteraf bleek dat dit gebied rond Tirgu Mures een van de meest luchtvervuilde gebieden is in Europa. Dat verbaast me niets, er waren momenten dat ik, toen ik door Tirgu Mures liep, moeite had met ademen. En ik ben absoluut geen astma patient.

Azomures fabriek in Tirgu Mures

De beelden spreken voor zich

Lekker smoggy lucht boven de Azomures...kan niet gezond zijn...

Dan kom je uiteindelijk op het treinstation van Tirgu Mures. Hier heb ik later de trein naar Miercurea Ciuc/Csíkszereda genomen. Maar eerst ging ik de binnenstad bekijken en daarna op weg naar het dorpje Panet, waar ik het weekend zou doorbrengen.

Gebouwen bij het station van Tirgu Mures

Het centrumgedeelte van Tirgu Mures is een langgerekte boulevard, met aan de uiteinden een Orthodoxe kathedraal. Politiek en geloof zijn in Roemenië nog steeds nauw verweven, en het moet ook door middel van de kerken natuurlijk duidelijk zijn wie er de baas is en wie de gunsten van de regering heeft. Maar goed, eerlijk is eerlijk, de kerken zijn er niet minder mooi om. Vooral de ene kathedraal, die men de kleine kathedraal noemt, is bijzonder. Het is namelijk een soort van op schaal gebouwd model van de Sint Pieterskerk uit Vaticaanstad. Beetje vreemd voor een Orthodoxe kathedraal...Misschien dat deze vroeger bij een bepaalde andere geloofsgenootschap hoorde...?

De kleine Orthodoxe kathedraal

Koepel van de kleine Orthodoxe kathedraal

Boulevard van Tirgu Mures

De grote Orthodoxe kathedraal aan het andere uiteinde van de boulevard

Plantsoen met standbeeld van Avram Iancu, Roemeense leider die hielp de Hongaarse opstand van 1848 neer te slaan

Borstbeeld van Michael de Dappere, slaagde er als eerste in om Roemenië te verenigen

Gemeentehuis van Tirgu Mures

Het provinciehuis van de Mures provincie

Cultuurpaleis

Theater

Rooms Katholieke kerk (Hongaars)

Interieur van de Rooms Katholieke kerk

De synagoge

Uitzicht over de rivier de Mures

Nog een paar plaatjes om iets van het straatbeeld van Tirgu Mures te laten zien.

Bolyai Farkas school, een prachtig Jugendstil gebouw

Een van de toeristische attracties: De Burcht van Tirgu Mures

De Burchtkerk, zoals overal in Saksisch Transsylvanië, een versterkte kerk