Website Jacques Bazen
St. Petersburg

Menu

Bezoek aan St. Petersburg, november 2009 (en vele keren daarna)


St. Petersburg is een bijzondere stad. Het is zoals bekend eeuwenlang de hoofdstad geweest van Rusland, van zo ongeveer direct na de stichting van de stad in het begin van de 18e eeuw, tot vlak na de Octoberrevolutie in 1917. Er zijn vele boeken geschreven over St. Petersburg door mensen die veel meer van de stad en haar bewoners weten dan ik ooit te weten zal komen. Ik zal het stukje tekst op deze pagina dan ook kort houden en alleen de belangrijkste gebouwen en straten benoemen en daar wat plaatjes van laten zien. Het is beslist geen compleet overzicht van wat er aan interessante dingen te zien is, ik heb simpelweg nog onvoldoende tijd gehad om alles zelf te bezoeken.

Het Griboyedov kanaal in St. Petersburg

Het meest bekende landmark van St. Petersburg is ongetwijfeld de Hermitage. Het is het voormalige winterpaleis van de Tsaren van Rusland en sinds de Revolutie in gebruik als museum waar de Tsaristische kunstcollectie wordt tentoongesteld. Het is zonder meer een van de grootste musea op aarde.

Hermitage

Het paleisplein, het centrale plein in St.Petersburg

Nogmaals het paleisplein

De binnenplaats van de Hermitage

Naast de hermitage staat de oude Hermitage

Brug tussen de Hermitage en Hermitage theater

Een ander landmark in St.Peterburg is het gebouw van de admiraliteit naast de Hermitage en eveneens aan de oever van de Neva rivier. Een aantal van de grote lanen in St.Petersburg (prospekten genoemd) komen bij de admiraliteit samen. Het is verkeerskundig het centrum van de stad. De torenspits met het gouden schip erop is dan ook al van verre te zien.

Admiraliteitsgebouw

Admiraliteitsgebouw, zijgevel

In de buurt van de Admiraliteit staat de Isaac kathedraal, een enorm gevaarte met gouden koepel wat ook een van de meest opvallende landmarks is in de stad. Er staat telkens nogal een rij voor het beklimmen van de koepel, dus dat heb ik tot nu toe nog niet gedaan.

Isaac kathedraal

Uitzicht op de Isaac kathedraal vanuit het Alexandrovski Park

In de tuinen van Alexander, naast de Admiraliteit en de Isaac Kathedraal staat een enorm ruiterstandbeeld van Peter de Grote, de stichter van de stad. Op het moment dat ik de foto's nam was er net een bruiloftsfotosessie aan de gang.

Peter de Grote

De balngrijkste waterweg door de stad is de Neva rivier. Het is een brede rivier die hier bij St.Peterburg in de Finse Golf uitmondt. Langs de oevers van de rivier staan de veel van de toeristische landmarks van de stad. Er zijn diverse bruggen over de rivier, die in de zomer 's nachts allemaal opengaan, voor de toeristen en wellicht ook om hoge vrachtschepen en dergelijke door te laten, al heb ik die daar nooit doorheen zien varen.

Rivier de Neva

De Kunstkamera, het etnografisch museum aan de Neva

Het Vasilievski eiland, met twee pilaren en de beurs van St. Petersburg

Varend restaurant de Vliegende Hollander

De paleisbrug over de Neva

De Admiraliteitskade

Beeld van Peter de Grote, als scheepsbouwer op de Admiraliteitskade

De oorsprong van St.Petersburg ligt bij het Petropavlovski fort. Dit fort is gesticht door Peter de Grote, om de baai te beschermen tegen mogelijke Zweedse aanvallen. Het fort is erg leuk om te bezoeken, in de Kathedraal in het midden van het fort liggen veel leden van de Tsaristische familie begraven. Jammer genoeg was het al redelijk donker toen ik eindelijk een keer tijd had om het fort te bezoeken.

Het Petropavlovski fort

Een van de interessante musea in St.Petersburg is het watermuseum, waarin het verhaal van het water in de stad wordt verteld, inclusief drinkwater en afvalwater. Vooral de maquette met uitleg vond ik erg mooi om te zien.

Aan de oostkant van het centrum, aan de Neva ligt het Smolny klooster, een enorm complex.

Het Smolny klooster

Behalve de grote rivier de Neva, heeft St. Petersburg ook nog een aantal kleinere rivieren en kanalen. In het stadscentrum op de linkeroever van de Neva zijn er nog twee rivieren, te weten Mojka en Fontanka. En verder nog het Griboyedov kanaal, een gegraven waterweg. Langs de kanalen/rivieren staan mooie gebouwen, vaak ook een aantal paleizen, vooral langs Mojka en Fontanka.

Moika rivier

Langs de Mojka kade staat de Herzen State Pedagogical University

Fontanka is de andere rivier, die grofweg samenvalt met de grens van de binnenstad.

Fontanka rivier

De derde belangrijke waterweg op de linkeroever van de Neva is het Griboyedov Kanaal. Aan het kanaal liggen een aantal bijzondere gebouwen, zoals de Bloedkerk en de Kazan Kathedraal, maar ook bijvoorbeeld een universiteit als FINEC, die in de voormalige Tsaristische centrale bank is gevestigd.

De kerk van de verlosser op het bloed

Dezelfde kerk bij nacht

Universiteit FINEC in de oude nationale bank uit de Tsaristische tijd.

Vergaderzaal in het gebouw van FINEC

Een andere opmerkelijke plaats in de binnenstad van St. Petersburg is het zogenaamde excercitieveld, met een monument voor de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog in het midden.

Monument voor de Tweede Wereldoorlog

Het excercitieveld in St.Petersburg

Een van de markante gebouwen aan de Nevski Prospekt, de hoofdstraat van St.Petersburg, is de Kazan Kathedraal. Deze kerk is gebouwd na 1812, na de veldtocht van Napoleon en diens verpletterende nederlaag in Rusland. Naast de kerk staan standbeelden van de belangrijkste generaals die hierin een rol gespeeld hebben, namelijk die van Koetoezov en Barclay de Tolly.

De Kazan kathedraal

De Kazan kathedraal bij nacht

Zicht op de Nevski Prospekt vanaf de Kazan Kathedraal

De Kazan straat bij nacht

De Dom Knigi (Het boekenhuis), een grote internationale boekhandel, in Jugendstil.

Het begin van de Nevski Prospekt, bij de Admiraliteit en Hermitage

De voormalige Nederlandse kerk in St.Petersburg

Interieur van de Nederlandse kerk

Aan de Nevski Prospekt ligt ook de Gostiny Dvor, een groot winkelcentrum, gebouwd in de 18e eeuw

Bij de Gostiny Dvor

Standbeeld van Poeshkin, voor het Russisch Museum

De Botanische tuinen van het Taurische paleis in de winter

Wat fotos van het interieur van een van de universiteitsgebouwen. Het betrof een voormalig paleis wat na de revolutie ter beschikking van een universiteit werd gesteld. Het was absoluut geen straf om hier een aantal gastlessen te geven!

Vergaderzaal

Het Overwinningspark in St.Petersburg is een enorm uitgestrekt park in het zuiden van de stad, ter herinnering aan de overwinning van het Rode Leger in de Tweede Wereldoorlog, die door de Russen overigens de Grote Patriottische Oorlog genoemd wordt. De beeldengroepen zijn volgens dat thema dan ook gemaakt.

Het overwinningspark

Rusland's Nationale Bibliotheek

Hotel Rossiya

In het zuiden van de stad, niet ver van het vliegveld Pulkovo, is het metrostation Moskovskaya, genoemd naar het enorme Moskou plein erboven. Hoog boven dit plein torent een meer dan levensgrote Lenin uit op een stadbeeld.

Plantsoen op het Moskouplein

Moskouplein

Reusachtig Leninbeeld

Een van de centrale pleinen in de stad is het zogenaamde Sadovaya plein, hier komen drie metrolijnen samen en ook een aantal andere vervoersstromen.

Een van de belangrijkste en architectonisch meest interessante treinstations is het Vitebsk station.

Plantsoen tegenover het Vitebsk station

Enkele van de vele theaters .

Nog een aantal plaatjes van het straatbeeld van St. Petersburg.

Het gebouw van de marine

Markt