Website Jacques Bazen
Glasgow

Menu

Bezoek aan Glasgow, augustus 2005

Glasgow is de grootste stad van Schotland, met meer dan een half miljoen inwoners. De stad is helaas alleen nog maar een schaduw van wat ze was. Glasgow heeft in de twintigste eeuw meer dan een miljoen inwoners gehad, maar sinds de basis onder de economie voor een groot deel is weggeslagen, is de stad behoorlijk vervallen. Glasgow had enorme scheepswerven aan de rivier de Clyde, die dwars door Glasgow stroomt. Maar vooral de textielindustrie was er heel belangrijk. Bijna een derde van de bevolking werkte aan het eind van de negentiende eeuw in de textielfabrieken. Glasgow was toen zonder enige discussie de tweede stad van het Britse Rijk, en dus een van de belangrijkste steden ter wereld. Nu is het, helaas voor de Glaswegians (inwoners van Glasgow), niet veel meer dan een belangrijke provinciestad. Het gemeentebestuur vecht al decennia tegen het beeld van Glasgow als grauwe, verloederde en gevaarlijke industriestad, waar ijsverkopers elkaar beschieten met shotguns en elkaar afmaken omdat ze in een ander deel van de stad ijs willen verkopen. En gezien het weer toenemende inwonertal, de lagere werkloosheid en de groeiende toeristenstroom naar de stad, lijkt dat vrij aardig te lukken. Het centrum ziet er prachtig uit, helemaal gerenoveerd of bezig gerenoveerd te worden. Dat neemt niet weg dat Glasgow nog steeds buitengewoon verloederde gedeeltes heeft.

Het stadhuis in het centrum van Glasgow

St. Georgesquare (St. Jorisplein), het centrum van de stad

Standbeeld James Watt

Toen ik door Glasgow liep, was er net een soort van muziekfestival aan de gang. Een soort van een taptoe. Verschillende groepen Schotse trommelaars liepen over het plein in traditioneel Schotse outfit (Tenminste, voor het grootste deel...let op de zonnebril!). Zij werden aangevuld door taptoe groepen uit alle delen van het Britse Gemenebest, er waren bijv. Indiėrs en Jordaniėrs.

Het centrum van Glasgow lijkt op Manhattan in New York. Het is een rechthoekig patroon van straten, vanuit de lucht lijkt het een schaakbord. De belangrijkste winkelstraat is Buchanan street, waarvan je hieronder een paar plaatjes ziet.

Buchanan street

Glasgow heeft een heel mooi 19e eeuws station

Renovatieprojecten in het centrum

Enorm winkelcentrum (Broeikas van Glasgow)

Het centrum van Glasgow heeft ook nog ernstig verloederde gedeeltes. Buiten het opgeknapte centrum zijn er veel vervallen huizen aan louche steegjes, met dito voorbijgangers. Glasgow is ondanks de pogingen tot herstel nog steeds een stad met enorme problemen, al worden die door de alom tegenwoordige city marketing verdoezeld. Grote problemen zijn er in het gedeelte van de stad met de grootschalig neergeplempte Le Corbusier-achtige hoogbouw.

Ook in het centrum is er nog steeds leegstand en zijn er verloederde gebieden, vooral in de buurt van de Clyde rivier.

Verloedering in het stadscentrum

Rommelmarkt in het centrum van Glasgow