Website Jacques Bazen
Stirling

Menu

Bezoek aan Stirling, augustus 2005

Stirling is een van de oude, uiterst strategisch gelegen steden van Schotland. Deze stad is als het ware de toegangspoort tot de Schotse Hooglanden. Stirling is, net als Edinburgh, gebouwd rond een kasteel dat zich op de top van een oude vulkaankrater bevindt. Je kunt de resten van de oude vulkaankrater heel mooi zien op onderstaande foto.

Kasteel van Stirling

En van de bekendste dingen van Stirling is het Wallace Monument. Iedereen die de film Braveheart gezien heeft, kent de figuur William Wallace, als zijnde een Schotse opstandelingenleider. Hier in deze buurt haalde William Wallace met zijn rebellenleger zijn grootste overwinning op de Engelsen. De battle by Stirling Bridge verliep rampzalig voor de Engelsen, die zich vervolgens ijllings terugtrokken uit Schotland, om daarna even hard weer terug te komen trouwens. De tweede keer werden de Schotten verpletterend verslagen bij Falkirk, een plaats die iets naar het zuiden ligt.

Stirling bridge, de plaats waar de veldslag plaats vond in 1296

William Wallace monument

Standbeeld voor Wallace

Schotse krijger in volle wapenrusting

Wallace monument, gezien vanaf het kasteel van Stirling

De binnenstad van Stirling is heel mooi en nog grotendeels Middeleeuws. Het is een heel versterkte plaats. Hoe hoger je komt op weg naar het kasteel, dat op de top van de heuvel ligt, hoe ouder de bebouwing wordt.

Kerk van Stirling

Kasteel van Stirling

Wapen van Stirling

Heuvels rond Stirling