Website Jacques Bazen
Belgrado

Menu

Bezoek aan Belgrado, november 2007

Belgrado is de hoofdstad van ServiŽ, en is een prachtige stad aan de Donau. Belgrado betekent overigens "Witte stad". Ik verbaasde me over het feit dat de stad zo'n mooi centrum had. En dan ook nog eens een centrum dat niet krioelt van de toeristen, dat maakte het helemaal compleet. Eerlijk gezegd was het weer nou ook niet zo fantastisch, het was droog, maar wel flink koud.
Belgrado ligt op de samenvloeiing van de rivier de Sava en de Donau. Bij de monding van de Sava ligt een vrij hoge heuvel, die in tijden van nood eenvoudig te verdedigen was. Op deze heuvel werd het kasteel van Belgrado gebouwd, dat ook nu nog vrij onbeschadigd aanwezig is. Eromheen is een moderner fort gebouwd, in Vauban stijl, met Barokke poorten.

Kasteel van Belgrado

Kaart van het kasteel/fort

Toegang tot het fort

In een deel van het fort is het militair museum gevestigd

Vanaf het de heuvel van het kasteel van Belgrado heb je een prachtig uitzicht over de Donau. Het is de moeite meer dan waard om de heuvel voor te beklimmen.

Uitzicht over de Donau

De nieuwe stad bevindt zich niet meer binnen de muren van het fort, maar daarnaast. Belgrado heeft een aantal mooie en statige 19e eeuwse winkelstraten. Het is op de foto's wel te zien.

Winkelstraten in Belgrado centrum

Standbeeld op het plein

Plein in het centrum

Universiteit van Belgrado

Met park ervoor

Rest van de vroegere Ottomaanse overheersers, een moskee