Website Jacques Bazen
Córdoba

Menu

Bezoek aan Córdoba, 1 januari 2007

De stad Córdoba is bijzonder, eens was het namelijk de grootste stad ter wereld. In de tijd van de Moren, de Middeleeuwen, was Córdoba de hoofdstad van het Kalifaat van Cordoba. Het was toen een bloeiende stad met meer dan 500.000 inwoners. Córdoba heeft nu nog zo'n 300.000 inwoners over. In de tijd van het Kalifaat werd de grote centrale moskee gebouwd, een immens bouwwerk, zeker voor die tijd. Deze kathedraal is het meestbezochte monument van de stad. Inderdaad is een bezoek de moeite meer dan waard. Het gebouw heeft 850 zuilen met typisch Moorse bogen. Dat de kathedraal bewaard is gebleven, is te danken aan het feit dat deze na verovering door de Spaanse troepen ergens begin 13e eeuw werd gewijd tot kathedraal. Córdoba is echter al een heel oude stad. De stad is door de Romeinen gesticht als hoofdstad van de Romeinse provincie Hispania Baetica. De stad ligt op de plek tot waar de Rio Guadalquivir bevaarbaar is, zo dat Córdoba een belangrijk overlaadpunt werd. De provincie waarin de stad ligt produceert al duizenden jaren grote hoeveelheden olijfolie.

De Romeinse brug over de Guadalquivir rivier (wordt gerestaureerd)

Resten van de Romeinse tempel

Zuilen van de tempel

De Moren bouwden de grote moskee in verschillende fases. Iedere machthebber bouwde er weer een stukje bij aan. De steeds groeiende moskee gaf de stad natuurlijk steeds meer aanzien.

Uitzicht op de moskee-kathedraal

De muur van de moskee kathedraal

met poort

De klokketoren van de moskee-kathedraal

De voorhof van de moskee-kathedraal

Het interieur van de kathedraal

Het nieuwere gotisch/barokke gedeelte van de moskee-kathedraal

Zuilengalerijen

Behalve de moskee-kathedraal heeft Cordoba nog veel mooie oude straatjes met typisch Spaanse huizen. Vanwege het roemruchte verleden van de stad, heeft de stad een enorme binnenstad. Waar veel andere Spaanse steden een heleboel moderne hoogbouw hebben, is in Córdoba gelukkig nog veel van de oude luister bewaard gebleven.

Huizen in Moorse stijl

In het centrum van Córdoba, niet ver van de moskee-kathedraal staat het paleis van de Spaanse koningen. Van hieruit kreeg Columbus in 1492 de toestemming om zijn ontdekkingstocht naar Indië te beginnen.

Het Alcázar de los Reyes, kasteel van de koningen

Een van de watermolens voor irrigatie van de tuinen van het koninklijk paleis

De havenpoort bij de Romeinse brug

Córdoba heeft een aantal leuke straten en pleintjes, daarvan zie je hieronder een aantal plaatjes. Ook zijn er een heleboel kerken in de stad, ik vraag me af of velen daarvan misschien op de plek van vroegere moskeëen staan.

Pleintje

Een rat op straat

Columbuspark

Uitvalswegen van Córdoba