Website Jacques Bazen
Granada

Menu

Bezoek aan Granada, 27 december 2006

Granada is een bijzondere plek, het sluitstuk van de Spaanse Reconquista in 1492. Granada was de laatste plek die nog door de Moren bestuurd werd. Een heel verschil met een kleine 750 jaar geleden, toen de Moorse legers tot aan het Franse Poitiers kwamen. Echter daar werden ze in 731 verpletterend verslagen door Karel Martel, de Frankische hofmeier. De slag bij Poitiers is het keerpunt in het oprukken van de Islam in Europa. Vanaf die tijd werden de Moren teruggedrongen, eerst terug de PyreneŽen over, daarna steeds verder naar het zuiden, naar AndalusiŽ. En tenslotte viel hier in 1492, in Granada, de genadeklap voor de Moren. Het fort van Granada, het Alhambra viel in het zelfde jaar dat Amerika ontdekt werd door Columbus. Van het Moorse fort is nog heel veel bewaard gebleven.

Toegangspoort tot het Alhambra fort

Arabische tekens boven de poort

Klein deurtje in de poort

De stad Granada zelf is een interessante stad, waar verschillende bouwstijlen en culturen bij elkaar komen. Er is een gedeelte van de stad die nog steeds een beetje een Arabische sfeer uitstraalt met smalle straatjes vol met winkeltjes. Een ander deel is duidelijk Spaans qua stijl. Opvallend is de enorme kathedraal die in het centrum staat. Het is werkelijk een enorm brok steen, een van de grootste kathedralen die ik ooit heb gezien. Was het bouwen van die kathedraal een soort van symbool om te laten zien dat de Christelijke machthebbers ook iets moois en indrukwekkends konden bouwen? Hoe het ook zij, de kathedraal is zeker de moeite waard, ook al kon ik jammer genoeg niet naar binnen...gesloten.

De kathedraal van Granada

Granada heeft een marktplein met daaraan nog een aantal mooie steegjes met een Arabische uitstraling. Toen ik hier rondliep was men net bezig om de kerstmarkt af te breken. In de zomer moet het hier een drukte van belang zijn, met gezellige terrasjes enzo.

De markt van Granada

Verder zijn er ook nog veel monumenten over vanuit de periode net na de verovering. Granada moest een soort van modelstad zijn. Op onderstaande foto's staan een aantal van deze monumenten, vooral kerken en paleizen afgebeeld.

Het riviertje de Darro

Vrachtauto met gasflessen

Sinaasappelboom

Stadspoort

Het riviertje de Durro aan de voet van de heuvel van het Alhambra.

Het Alhambra

met uitzicht op de stad

Uitzicht op de stad vanaf het Alhambra

Een van de torens van het Alhambra

Het Alcazaba, het oudste deel van het Alhambra

Een van de poorten van het Alhambra

Het paleis van Karel V in het Alhambra

Zuilengalerij

Trap in het paleis

Zuilengalerij in het paleis

Het winterpaleis van de Moorse koningen

Het paleis met de Leeuwenfontein

De tuin van het zomerpaleis van de Moorse koningen

Uitzicht over Granada

Uitzicht op de Sierra Nevada, met besneeuwde toppen. Palmboom op de voorgrond

Drukte voor de kassa van het Alhambra, lange wachtrijen...

Een aantal plaatjes van het landschap rond Granada